Strony

8 lipca 2015

Stripsy z frytkami i chipsami z jarmużu.



Składniki na stripsy jak z KFC:

  • 1 duży filet z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czerwonego
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka musztardy w proszku

Ciasto (panierka z KFC):
  • 2 jajka wiejskie (są dużo większe niż te sklepowe)
  • 100 mleka 3,2 % (może być dowolne mleko ja miałam akurat takie)
  • 3/4 szklanki mąki z amarantusa
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu kolorowego
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion chilli
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru i musztardy w proszku

Dodatkowo do smażenia 1 litr oleju rzepakowego. Smażyłam w garnuszku o pojemności 2 litrów.


PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie pokroić wzdłuż na paski. Pokrojoną pierś z kurczaka przełożyć do miski i doprawić.W osobnym naczyniu należy przygotować ciasto podobne do tego jakie robimy do naleśników. Łączymy składniki i dokładnie je mieszamy. Kawałki piersi z kurczaka zalewamy ciastem. Do miski wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej po kawałku paski piersi z kurczaka (każdy kawałek musi być dokładnie oblany ciastem). Kawałki kurczaka smażymy w głębokim tłuszczu do czasu aż osiągną złoty kolor. Po wysmażeniu przekładamy je na papierowy ręcznik aby odsączyć tłuszcz.



Na gorące stripsy położyłam dodatkowo plasterki sera żółtego typu Edam MSM Mońki. Dodały one jeszcze lepszego smaku :)


Edamski MSM Mońki to ser podpuszczkowy typu holenderskiego. Powstał z  pasteryzowanego mleka krowiego i charakteryzuje się łagodnym smakiem z lekko wyczuwalną orzechową nutą. Wyjątkowy aromat zawdzięcza wykorzystaniu wysokiej jakości składników i kilkutygodniowemu dojrzewaniu. Edamski MSM Mońki charakteryzuje się sprężystym elastycznym miąższem usianym nielicznymi oczkami o niewielkiej średnicy. Dzięki swoim właściwościom ma uniwersalne zastosowanie – jest doskonałym składnikiem kanapek, koreczków oraz zapiekanek.
Źródło: Klik


CHIPSY JARMUŻOWE
SKŁADNIKI:
  • 2 garści jarmużu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej


PRZYGOTOWANIE:
Do miseczki wlewamy oliwę, doprawiamy. Wymieszać. Dodać jarmuż i wymieszać tak aby każdy kawałek jarmuży był doprawiony oliwa i przyprawami. Wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem.Piec w temperaturze 200 stopni przez 5 minut (góra i dół z termoobiegiem).

FRYTKI
SKŁADNIKI:
  • 6 ziemniaków
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta nasion chilli

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki umyć, nie obierać. Pokroić na kawałki (paski) takie o grubości 1 cm. Wyłożyć na blaszce, na tej samej co do chipsów jarmużowych. Doprawić. Nie dodaję oliwy. Piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.




2 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...