27 listopada 2015

KONKURS "ZIMOWE HISTORIE" z Iglotex i Russell Hobbs



To właśnie dla Was przed samymi Świętami Bożego Narodzenia Marka PROSTE HISTORIE firmy Iglotex S.A. przygotowała konkurs z bardzo wyjątkowymi narodami od firmy Russell Hobbs (spraw sobie prezent na święta).



Coraz bliżej święta
Coraz bliżej święta
Coraz bliżej święta
Coraz bliżej nas....
lalalalalalalala
lalalalalalalala
Najlepsze prezenty ukryte są w sercach.....


IDEA KONKURSU:  Zapewne bardzo wielu z Was przygotowując się do obiadu czy też świątecznej kolacji sięga po starodawne przepisy, które gdzieś tam w czeluściach szuflad i szaf przechowuje Wasza mama czy babcia. Z pewnością są to bardzo unikalne przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Przecież nic nie może smakować lepiej niż barszczyk czerwony z uszkami babci Danusi czy też farsz do świątecznych pierogów jakie przygotowywał dziadek Bogdan.

ZADANIE KONKURSOWE: Dokończ historię! Waszym zadaniem będzie odpowiedź na pytanie: „Jakie jest Twoje najsmaczniejsze wspomnienie związane z świętami?” 
Warunkiem udziału w konkursie jest zawarcie w historii motywu kulinarnego. Autorzy najbardziej kreatywnych historii zostaną nagrodzeni wyjątkowymi nagrodami!



ODPOWIEDZI należy udzielać w aplikacji konkursowej: KLIKNIJ TUTAJ !!!

Czas trwania konkursu: od 27 listopada do 20 grudnia


Moja "Zimowa Historia"

BIGOS - taki staropolski Wigilijny
Składniki:
  • 1,5 kg kapusty kiszonej (taka z domowej beczki)
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 500 g wołowiny 
  • 500 g wędzonego boczku
  • 500 g kiełbasy (jałowcowej i wędzonej własnej)
  • 80 g suszonych grzybów
  • 10 wędzonych suszonych śliwek
  • 2 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • 4 ziarenka jałowca
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka cenamonu
  • 2 cebule czosnkowe
  • 1 łyżka smalcu ze skwarkami i cebulą
  • łyżka miodu
  • 150 ml czerwonego wina
  • sól, pieprz

Kapustę kiszoną należy pokroić i zalać niewielką ilością wody. Następnie zaczynamy dodawać przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, rozgniecione owoce jałowca i gotujemy to wszytsko razem około dwóch godzin. W osobnym naczyniu, należy zalać wrzątkiem suszone grzyby. Po nasączeniu i zmiękczeniu grzyby należy drobno posiekać i co najważniejsze razem z wywarem dolać do gotującej się już kapusty z przyprawami. Teraz zabieramy się za przygotowanie odpowiednio mięsa. Mięso wieprzowe i wołowe należy pokroić w  kostkę (no np. w taką jakbyśmy chcieli zrobić gulasz) i posypać papryką. Pokrojone kawałki mięsa musimy podsmażyć na aromatycznym smalcu tak aby kawałki mięsa uzyskały piękny złoty kolor (mmmmmmmm pycha). Podsmażone mięso stopniowo zaczynamy podlewać winem i dusimy pod przykryciem przez jakieś 30 minut. W osobnym naczyniu konieczne jest podsmażenie boczku i kiełbasy (oczywiście mięso kroimy w kostkę) wraz z posiekaną cebulę. Kiedy wszystkie nasze mięska będą już odpowiednio podsmażone dorzucamy je do garnka wraz z posiekanym czosnkiem, w którym gotujemy kapustę (uważajcie aby jej nie przypalić !!!). Taką mieszankę należy gotować jeszcze półtorej godzinki. I już na sam koniec pozostaje nam doprawienie bigosu solą i pieprzem wedle uznania. Świetnie sprawdzi się też dodanie śliwek pokrojonych w paseczki, no i oczywiście dolewamy pozostałą ilość czerwonego wina oraz dodajemy magiczny składnik cynamon :) Przemieszaj i zamieszaj. Już na sam samiusieńki koniec dosładzamy miodem. Jeżeli nie masz wędzonych śliwek użyj zwykłych suszonych, ale wtedy nie dosładzaj bigosu :)


I na czym polega historia tego przepisu?

Być może już 10 lub 15 lat temu (nie pamiętam dokładnie) moja mama zamiast dodać papryki pomyliła słoiczki i dodała cynamonu do bigosu. O dziwo wyszedł niesamowicie pyszny. Do dziś od wielu lat do bigosu dodajemy cynamon. Może i Ty spróbujesz?


Teraz Twoja kolej :)
No dalej opowiedz swoją niezwykłą Zimową Historię KLIK





Regulamin konkursu "Zimowe historie"





ATRAKCYJNE NAGRODY !!!


Nagroda główna to Multicooker (COOK@HOME MULTI COOKER 21850-56)
    Jedno urządzenie i tak wiele możliwości. Kompaktowe urządzenie wielofunkcyjne Cook & Home Multi Cooker o pojemności 5 litrów umożliwia szybkie i proste przygotowywanie różnorodnych posiłków dla całej rodziny.
     Posiada ustawienia umożliwiające przyrządzanie szerokiej gamy potraw z mięsa, ryb i warzyw. Może być wykorzystywane do pieczenia ciast, gotowania sypkiego ryżu, a nawet do robienia jogurtu. Dzięki aż 11 funkcjom może być stosowane do wielu przepisów, a pojemność 5 litrów umożliwia przygotowywanie posiłków dla całej rodziny.
   Za pomocą funkcji podtrzymywania temperatury możesz sprawić, by potrawa pozostała ciepła bez nadmiernego wysuszenia w przypadku, gdy do posiłku jest jeszcze nieco czasu. Urządzenie posiada pokrywę antykondensacyjną i łatwą w utrzymaniu w czystości stalową obudowę, która stanowi ozdobę sama w sobie.

Dodatkowo mamy dla Was

4 x Młynki do soli i pieprzu (MŁYNKI DO SOLI I PIEPRZU CLASSICS 22810-56)

    Młynki do soli i pieprzu są stylowymi dodatkami do kuchni. Umożliwiają dokładne odmierzenie potrzebnej ilości soli, pieprzu lub przypraw.
    System mielenia jest regulowany - umożliwia mielenie drobne i grube. Oprócz ziaren pieprzu i kryształków soli, młynki można wypełnić ziołami (także suszonymi).

Nagroda internautów: Blender  Mix&Go (BLENDER KIELICHOWY ILLUMINA 20230-56)

  Blender kielichowy Illumina posiada szereg funkcji, które usprawniają przygotowywanie jedzenia, m.in. unikatowy kształt 1,5-litrowego kielicha oraz ostrza z powłoką tytanową - 4 razy twardsze, niż zwykłe ostrza ze stali nierdzewnej. Dzięki temu, że ostrza te są dużo twardsze, zachowają swoją ostrość przez znacznie dłuższy czas. Wyjątkowe ostrza w połączeniu z mocą 850 watów dają znakomitą, zaawansowaną jakość technologii mieszania i rozdrabniania, która jest o ponad 50% doskonalsza niż technologia zawarta w poprzednich modelach.
    Blender jest łatwy w użyciu i czyszczeniu, a dzięki wspaniałemu nowoczesnemu designowi, będzie świetnie wyglądał w każdej kuchni. Łatwo również zauważyć, że wyrafinowanie Blendera kielichowego Illumina wynika nie tylko z wyjątkowej funkcji Sterowania Kolorami i zaawansowanej technologii rozdrabniania, ale także z jego prostoty.



Produkty Russell Hobbs, to więcej niż jakość, styl i innowacja – to możliwość delektowania się przyjemnymi chwilami. Pierwsza filiżanka kawy rano, ciepło świeżo wyprasowanej koszuli, radość ze spożywania posiłku razem z rodziną – rzeczy, które są naprawdę ważne w życiu codziennym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...