SKŁADNIKI:
- 200 g śmietanki 30%
- 2 łyżki mascarpone
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka miodu
- 2 marakuje- miąższ
PRZYGOTOWANIE:
Składniki przełożyć do miski. Dokładnie zmiksować blenderem lub w mikserze. Przełożyć do plastikowego naczynia i zamrozić. No u mnie mroziło się 4 godziny. Lody po nałożeniu do miseczek udekorowałam miąższem z marakui. :)
ORYGINALNY PRZEPIS ZNAJDZIECIE TUTAJ:
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU BE ACTIVE, KTÓRY PROWADZI EWA CHODKAWOSKA.
Składniki:
- 75 g płatków lub wiórków kokosowych
- 30 ml mleka kokosowego
- 24 g serka mascarpone
- 8 ml syropu z agawy
- 10 g pestek dyni
- 5 ml oliwy
- 1 g chili
Wiórki, serek mascarpone oraz mleko zblenduj tak, by wyczuwalna była faktura kokosa, po czym wstaw w misce do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny. Pestki dyni upraż na patelni, następnie dodaj kilka kropli oliwy, szczyptę chili i dobrze wymieszaj. Lody podaj oblane ulubionym miodem, posypane pestkami w chili i kilkoma listkami mięty lub melisy.
W tym daniu najlepiej korzystać z surowego kokosa, który jest dostępny w supermarketach i na targowych stoiskach z warzywami. Wybieraj owoce z wodą w środku. Przed użyciem koniecznie sprawdź, czy kokos nie jest zepsuty – wbij cienki nóż w jedną z miękkich dziurek kokosa i wystrugaj obrotowym ruchem otwór do samego wnętrza. Spróbuj, czy woda nie jest skwaśniała, wypij ją, jeśli jest dobra, po czym rozłup kokos najlepiej uderzając nim o twarde podłoże – np. gres.
Czytaj więcej: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/lody-z-kokosem-serkiem-mascarpone-i-pestkami-dyni_9425.html#ixzz3fqMsO7gj
Genialne lody marakujowe:)
OdpowiedzUsuń