14 lipca 2015

Domowe kremowe lody marakuja z przepisu Be Active Ewa Chodakowska


SKŁADNIKI:

  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki mascarpone
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 marakuje- miąższ 

PRZYGOTOWANIE:
Składniki przełożyć do miski. Dokładnie zmiksować blenderem lub w mikserze.  Przełożyć do plastikowego naczynia i zamrozić. No u mnie mroziło się 4 godziny. Lody po nałożeniu do miseczek udekorowałam miąższem z marakui. :)




ORYGINALNY PRZEPIS ZNAJDZIECIE TUTAJ:

PRZEPIS POCHODZI Z  PROGRAMU BE ACTIVE, KTÓRY PROWADZI EWA CHODKAWOSKA. 

Składniki:

  • 75 g płatków lub wiórków kokosowych
  • 30 ml mleka kokosowego
  • 24 g serka mascarpone
  • 8 ml syropu z agawy
  • 10 g pestek dyni
  • 5 ml oliwy
  • 1 g chili
Przygotowanie:
Wiórki, serek mascarpone oraz mleko zblenduj tak, by wyczuwalna była faktura kokosa, po czym wstaw w misce do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny. Pestki dyni upraż na patelni, następnie dodaj kilka kropli oliwy, szczyptę chili i dobrze wymieszaj. Lody podaj oblane ulubionym miodem, posypane pestkami w chili i kilkoma listkami mięty lub melisy.
W tym daniu najlepiej korzystać z surowego kokosa, który jest dostępny w supermarketach i na targowych stoiskach z warzywami. Wybieraj owoce z wodą w środku. Przed użyciem koniecznie sprawdź, czy kokos nie jest zepsuty – wbij cienki nóż w jedną z miękkich dziurek kokosa i wystrugaj obrotowym ruchem otwór do samego wnętrza. Spróbuj, czy woda nie jest skwaśniała, wypij ją, jeśli jest dobra, po czym rozłup kokos najlepiej uderzając nim o twarde podłoże – np. gres.

Czytaj więcej: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/lody-z-kokosem-serkiem-mascarpone-i-pestkami-dyni_9425.html#ixzz3fqMsO7gj







Akcja lodowa 2015

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...