SKŁADNIKI:
- 200 g kaszy jaglanej
- 1 duży burak
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę ugotować wedle zaleceń producenta. Ja użyłam kaszy w woreczkach każdy po 100 gram. Ostudzić.
Buraka umyć i obrać ze skórki. Tak ja używam w swoim przepisie surowego buraka. Utrzeć na tace o dużych oczkach. Cebulę posiekać bardzo drobno. Czosnek należy przecisnąć przez praskę. natkę pietruszki bardzo drobno posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Z masy burczano jaglanej uformuj kulki po czym je spłaszcz na wzór kotleta do hamburgera :). Burgery możesz oczywiście obtoczyć w płatkach owsianych czy tez amarantusie. Ja zrobiłam je bez tzw. panierki. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni. Wegańskie burgery piekłam przez 30 minut. 15 minut z jednej i 15 minut z drugiej strony.
Przepis pani Iwony jest znacznie bardziej bogatszy :)
Składniki:
- 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 upieczone buraki
- 2 cebule
- 2 kopiaste łyżki mielonego lnu złocistego
- mąka ryżowa na wypadek, gdyby masa była zbyt rzadka
- przyprawy:
- ½ łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 1 łyżka czarnuszki
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- 2-3 szczypty mielonej kozieradki
- sól i pieprz do smaku
- do panierowania:
- sezam, pestki słonecznika, płatki zbożowe
Przygotowanie:
Włóż do miski kaszę, len oraz poszatkowaną i uduszoną na maśle klarowanym cebulę i połowę tej masy zmiksuj przy pomocy blendera. Buraki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a następnie odciśnij z soku. Dodaj do kaszy, dołóż przyprawy i wymieszaj całość.
Uformuj kotleciki, obtocz je w wybranej panierce i ułóż na papierze do pieczenia. Zapiekaj w piekarniku do ulubionej chrupkości, u nas to około 40 minut w temperaturze 170°C.
Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/buraczano-jaglane-burgery-roslinne_9510.html#ixzz3hAUHKP5N
fajne fajne!!!
OdpowiedzUsuń