SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 3 garści posiekanego jarmużu
- 1 marchewka utarta na tarce
- 1 drobno posiekana szalotka
- 2 łyżki otrąb orkiszowych
- 1 ząbek czosnku- przeciśnięty przez praskę
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju lnianego (wiem,że spozywac się go powinno tylko na surowo, jednak gdy zabraknie oliwy to czasem uzyję tego)
- 2 marchewki
- 1 łyżka nasion chilli
- 2 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE:
Do mięsa dodajemy jajko, jarmuż, marchewkę, otręby, czosnek, szalotkę oraz przyprawy. Mieszamy i formujemy kulki, lekko je spłaszczamy. Na patelni rozgrzewamy olej lniany i układamy kotleciki. Smażymy powoli tak aby w środku mięso nie było surowe, a zewnętrzna strona lekko przyrumieniona (chrupiąca).
Marchewki myjemy i oczyszczamy szczotką. Jest to młoda marchew więc nie ma sensu jej obierać. Kroimy w plastry. Mieszamy w miodzie i chilli. Smażymy na patelni na której smażyliśmy kotlety. Będzie super słodka i ostra.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)
Miłego dnia.