16 lipca 2015

Kotlety z indyka z jarmużem i marchewką w towarzystwie słodko-ostrej marchewki.


SKŁADNIKI:
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 3 garści posiekanego jarmużu
  • 1 marchewka utarta na tarce
  • 1 drobno posiekana szalotka
  • 2 łyżki otrąb orkiszowych
  • 1 ząbek czosnku- przeciśnięty przez praskę
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju lnianego (wiem,że spozywac się go powinno tylko na surowo, jednak gdy zabraknie oliwy to czasem uzyję tego)


  • 2 marchewki
  • 1 łyżka nasion chilli
  • 2 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE:

Do mięsa dodajemy jajko, jarmuż, marchewkę, otręby, czosnek, szalotkę oraz przyprawy. Mieszamy i formujemy kulki, lekko je spłaszczamy. Na patelni rozgrzewamy olej lniany i układamy kotleciki. Smażymy powoli tak aby w środku mięso nie było surowe, a zewnętrzna strona lekko przyrumieniona (chrupiąca).

Marchewki myjemy i oczyszczamy szczotką. Jest to młoda marchew więc nie ma sensu jej obierać. Kroimy w plastry. Mieszamy w miodzie i chilli. Smażymy na patelni na której smażyliśmy kotlety. Będzie super słodka i ostra.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...