22 czerwca 2015

Sałatka ze szpinakiem i grecki ser owczy


Kilka słów o serze owczym w którym zakochałam się mężem podczas naszych wakacji na Krecie. Do Polski przywieliśmy około 5.5 kg kilo greckich twardych serów owczych, dwa rodzaje (kefalotyri oraz graviera).

 Grecki ser owczy Kefalotyri (gr. Κεφαλοτύρι)

Jest to przepyszny grecki ser, który  powstaje z mleka owczego, z mleka koziego lub z połączenia obydwu. Kefalotyri jest znacznie twardszym serwm od graviery, jest też bardziej słony oraz bardziej ostry. Ze względu na duży poziom twardości, kefalotyri jest często smażony w panierce na patelni, podawany jest wtedy jako „saganaki cheese”, często używa się go również jak parmezan. Ja osobiście używam go do domowych lekkich sałatek.


SKŁADNIKI:
  • 50 g sera kefalotyri lub innego sera owczego, może być też ser kozi
  • 250 g szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 1 duży pomidor
  • 1 garść suszonych czarnych oliwek
  • sos: oliwa, ocet jabłkowy i miód

PRZYGOTOWANIE:

Ser owczy pokroić w kostkę. Cebule pokroić w piórka lub pół krążki. Pomidora pokroić w kostkę. Szpinak umyć.


Sery owcze i ich właściwości:

Sery owcze: oscypek, bryndza, feta
Mleko owcze różni się znacznie od krowiego. Zawiera dwa razy więcej tłuszczu i białka. Jego największą wadą jest specyficzny, jakby zjełczały, „barani” zapach. Z tego powodu jest niechętnie widziane na stołach, ale przerobione na sery staje się prawdziwym przysmakiem.

Najznakomitszym przedstawicielem serów owczych jest polski oscypek. Smakosze twierdzą, że to nasz jedyny naprawdę oryginalny ser, który ma szansę konkurować z najlepszymi wyrobami na świecie. Nic dziwnego. Każdy, kto chociaż raz spróbował wędzonego w dymie paleniska oscypka, podzieli ten zachwyt. Oscypek może być wyrabiany wyłącznie w okresie od maja do września, zaś sprzedawany – do końca października. Dopuszczalny jest dodatek mleka krowiego. Tajemnica receptury tych serów jest pilnie strzeżona i przekazywana z pokolenia na pokolenie. Większość mieszczuchów zna smak „podróbek” oscypka, zwykle sprzedawanych na bazarze. Dopiero po spróbowaniu oryginalnego sera owczego stajemy się jego zagorzałymi fanami.

Osypek lubi towarzystwo warzyw, grzybów i... wędzonych ryb. Pysznie smakuje zapiekany i często traktowany jest jako zamiennik parmezanu.

Na nie mniejsze uznanie zasługują inne produkty podhalańskich baców, np. półmiękki ser o nazwie bryndza. Również jej receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.

Na smak oscypka i bryndzy ma wpływ niezwykłe miejsce ich wytwarzania. Znajduje się tu wiele gatunków roślin występujących tylko na Podhalu. Poza tym tereny, na których pasą się owce, to jeden z najczystszych regionów nie tylko w Polsce, ale też w całej Europie. Dlatego nasze oscypki czy bryndza zachwycają kulinarnych znawców z całego świata.

Sery z mleka owczego nie są produkowane wyłącznie w Polsce. Od wieków wytwarza się je np. w Hiszpanii i Grecji. Grecka feta wyrabiana jest z mieszanki mleka koziego i owczego (popularne u nas jej odpowiedniki są wytwarzane z mleka krowiego). Ten słony, miękki ser doskonale topi się w podwyższonej temperaturze i nadaje się do zapiekania. Natomiast twardą fetę dodaje się do sałatek.


źródło tekstu: 




1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...