SKŁADNIKI:
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 3 łyżki mąki z amarantusa
- 5-6 łyżek mąki pszennej
- 130 ml śmietanki 30%
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 jabłka (obrac i drobno posiekać)
- 2 garści kwiatów akacji
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Jednakże sami będziecie widzieć czy masa jest zbyt rzadka czy za gęsta wtedy dodajemy więcej maki lub mleka. Moja propozycja to tylko sugestia w ilości danych składników. Łyżki były czubate. Na głębokiej patelni rozgrzać olej rzepakowy. Łyżka nakładać masę do oleju i smażyć chwilę z obu stron. Uważajcie żeby nie przypalić bo wtedy będą niezjadliwe.
AKACJA
Kwiaty akacji należy zbierać kiedy są młode na początku kwitnienia czyli przełomie maja i czerwca. Akacja posiada wspaniałe białe kwiaty i jest spotykana w Polsce dość często. Pochodząca z Ameryki Północnej została sprowadzona do Europy w XVI wieku i szybko się tu rozprzestrzeniła. Z kwiatów akacji przygotowuje się lecznicze napary, kąpiele oraz przeciery, konfitury i syropy (zwłaszcza dla dzieci). Świeże kwiaty można również dodawać do surówek, sałatek i wypieków a nawet smażyć w cieście i podawać na deser.
Składniki odżywcze:
- olejek eteryczny,
- glikozydy,
- flawonoidy,
- biocydy,
- kwasy organiczne
Właściwości lecznicze:
- stany chorobowe nerek, pęcherza, dróg moczowych,
- zakażenie bakteryjne nerek,
- działa moczopędnie, żółciopędnie,
- wspomaga leczenie stanów reumatoidalnych i niewydolności krążenia,
- ma właściwości rozkurczające.
ŹRÓDŁA WIEDZY:
- http://www.zdrowieinatura24.pl/akacja_303_0.html
- https://hipokrates2012.wordpress.com/2014/04/16/o-robinii-akacjowej-zwanej-potocznie-akacja/
- http://www.traditionalandwild.eu/pl/component/jevents/icalrepeat.detail/2012/04/30/53/9/kwiat-akacji-silnie-dzialajacy-syrop-na-kaszel
- http://www.naturaity.pl/artykul/235,robinia-akacjowa-zwana-potocznie-akacja.html#ad-image-0
Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńjeszcze lepiej smakuje :)
Usuń