Nigdy nie dodawajmy cukru.
Kompot sam w sobie jest słodki, a stopień słodkości zależy od dodanych owoców.
Nie bójmy się eksperymentować ze smakami w kompocie – w rezultacie jest często zaskakująco smaczny. Możemy na przykład podawać go na ciepło z dodatkiem podprażonych płatków migdałowych. Pamiętajmy jednak, że prostota jest podstawą tajemnicy kompotu.
Źródło: http://dziecisawazne.pl/kompot-tradycyjny-zdrowy-napoj/
SKŁADNIKI:
3 szklanki czerwonych porzeczek
3 szklanki agrestu
1 litrowa miseczka wiśni
1 litrowa miseczka czereśni
6 listków mięty ogrodowej
PRZYGOTOWANIE:
W garnku zagotuj 2 litry wody. Gdy będzie gorąca dodaj owoce. Przykryj i gotuj 30-40 minut. Ja dodałam jedną łyżkę miodu gdy kompot był lekko przestudzony, tzn. był ciepły ale nie gorący.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)
Miłego dnia.