25 czerwca 2015

Kompot z owóców działkowych



Nigdy nie dodawajmy cukru.

Kompot sam w sobie jest słodki, a stopień słodkości zależy od dodanych owoców.

Nie bójmy się eksperymentować ze smakami w kompocie – w rezultacie jest często zaskakująco smaczny. Możemy na przykład podawać go na ciepło z dodatkiem podprażonych płatków migdałowych. Pamiętajmy jednak, że prostota jest podstawą tajemnicy kompotu.
Źródło: http://dziecisawazne.pl/kompot-tradycyjny-zdrowy-napoj/



SKŁADNIKI:
3 szklanki czerwonych porzeczek
3 szklanki agrestu
1 litrowa miseczka wiśni
1 litrowa miseczka czereśni
6 listków mięty ogrodowej

PRZYGOTOWANIE:
W garnku zagotuj 2 litry wody. Gdy będzie gorąca dodaj owoce. Przykryj i gotuj 30-40 minut. Ja dodałam jedną łyżkę miodu gdy kompot był lekko przestudzony, tzn. był ciepły ale nie gorący.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...