Składniki:
500 g wołowiny (pokrojona w kostkę)
3 łyżki oliwy z oliwek
2 duże cebule
1 opakowanie grzybków mun lub 2 garści
2 szklanki oliwek kolorowych (mix)
ocet blasamiczny
3 łyżki czerwonego pesto
1 puszka pomidorów
białe wino 1/2 szklanki
1/2 szklanki wody
6 ząbków czosnku
świeżo zmielony pieprz
świeżo zmielona sól himalajska
mielone chilli
natka pietruszki
Przygotowanie:
Do rozgrzanej głębokiej patelni wlewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy. Dodajemy powoli mięso (wcześniej doprawione pieprzem i chilli). Obsmażamy każdy kawałek z każdej strony. Dodajemy wymieszane razem czerwone pesto i pomidory z puszki. Stopniowo dodajemy wodę, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez 30 minut, dodajemy oliwki, grzybki mun oraz wino. Mieszamy i przykrywamy. Dusimy na małym ogniu przez 3 godziny. W połowie duszenia dodajemy troszkę octu balsamicznego taki chlust. Pod sam koniec dodajemy posiekany drobno czosnek i szczyptę soli himalajskiej. Jeśli jest potrzeba jeszcze doprawiamy.
Ja podałam mięso z makaronem do spaghetti z pełnego ziarna.
Na koniec posypałam pietruszka.
Robię podobnie tylko z makaronem ryżowym. Ale bym zjadła:)
OdpowiedzUsuń