6 października 2014

Zupa krem z marchewki z pesto i łososiem


Składniki i przepis na wywar (bulion):

Składniki:
  • porcja rosołowa
  • 1 cebula
  • por
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • natka kopru
  • natka pietruszki
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • czosnek (5 ząbków obrane)
  • 1 czubata łyżka cząbru
  • 1 czubata łyżka lubczyku 


  • 5-6 dużych marchewek


Przygotowanie wywaru:
Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba  z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, w/w przyprawy, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu.

Dodatkowo:
Do gotującego się wywaru dodaję podsmażoną marchewkę. Do rozgrzanej głębokiej patelni dodaję 2 łyżki oliwy, posiekany ząbek czosnku i pokrojone w kostkę marchewki. Smażę około 20 minut. 
Całość zmiksowałam blenderem.

Dodatki:
Zupę dodatkowo  doprawiłam bazyliowym pesto oraz pieczonym filetem z łososia w ziołach. 

  • 1 filet z łososia około 300-400 g
  • 1 łyżka bazyliowego pesto
  • 3 ząbki czosnku
  • zmielone suszone pomidory
  • sól himalajska
  • mielone chilli


Na łososia wylewamy sporządzona marynatę i zapiekamy przez 10 minut 200 stopni góra i dół.





1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...