Składniki i przepis na wywar (bulion):
Składniki:
- porcja rosołowa
- 1 cebula
- por
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 selera
- natka kopru
- natka pietruszki
- ziele angielskie
- liście laurowe
- czosnek (5 ząbków obrane)
- 1 czubata łyżka cząbru
- 1 czubata łyżka lubczyku
- 5-6 dużych marchewek
Przygotowanie wywaru:
Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, w/w przyprawy, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu.
Dodatkowo:
Do gotującego się wywaru dodaję podsmażoną marchewkę. Do rozgrzanej głębokiej patelni dodaję 2 łyżki oliwy, posiekany ząbek czosnku i pokrojone w kostkę marchewki. Smażę około 20 minut.
Całość zmiksowałam blenderem.
Dodatki:
Zupę dodatkowo doprawiłam bazyliowym pesto oraz pieczonym filetem z łososia w ziołach.
- 1 filet z łososia około 300-400 g
- 1 łyżka bazyliowego pesto
- 3 ząbki czosnku
- zmielone suszone pomidory
- sól himalajska
- mielone chilli
Na łososia wylewamy sporządzona marynatę i zapiekamy przez 10 minut 200 stopni góra i dół.
ślinotok :P
OdpowiedzUsuń