Składniki i przepis na wywar (bulion):
Składniki:
- porcja rosołowa
- 1 cebula
- por
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 selera
- natka kopru
- natka pietruszki
- ziele angielskie
- liście laurowe
- czosnek (5 ząbków obrane)
- 1 czubata łyżka cząbru
- 1 czubata łyżka lubczyku (musiałam użyć suszonego ponieważ obleciałam sklepy na osiedlu i nigdzie nie ma świeżego;/)
Przygotowanie wywaru:
Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, w/w przyprawy, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu.
Składniki na zupę do gotowego bulionu:
- 750 g świeżego szpinaku
- 1 kostka sera feta "chudego" (napisałam kostka bo zupełnie zapomniałam ile ona ma gram :))
- 1 łyżka masła czosnkowego
- 1/2 chochelki bulionu
- różowa sól himalajska
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka przyprawy włoskiej condimento per pasta alla tartufata- patate, cipolla, sale, prezzemolo, fungi porcini, olive, farina di riso ---- wy możecie użyć każdej dowolnej
- 1 czubata łyżeczka czosnku niedźwiedziego
Przygotowanie:
W głębokiej patelni roztapiamy masło i dodajemy bulion (1 chochelka). Dodajemy stopniowo szpinak, oczywiście umyty. Gdy szpinak zmniejszy swoja objętość dodajemy kolejne składniki z listy. Dusimy jakieś 5 minut. Odcedzamy i przekładamy szpinak do garnka z bulionem. Gotujemy kilka minut pod przykryciem. Miksujemy blenderem.
Dodatki do zupy:
- jogurt naturalny typu greckiego
- ser gorgonzola
- jagody goi
- suszone pomidory
- suszone chilli
Nawet Juniorowi smakowało :) zupa z dinozaura :) :D
zdrowa i pyszna zupa!
OdpowiedzUsuńMusze zapisać, bo z pewnością wypróbuję!
OdpowiedzUsuńOstatnio ciągle mogłabym jeść takie zupy!:)