29 września 2014

Zupa krem ze szpinaku

Składniki i przepis na wywar (bulion):

Składniki:
  • porcja rosołowa
  • 1 cebula
  • por
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • natka kopru
  • natka pietruszki
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • czosnek (5 ząbków obrane)
  • 1 czubata łyżka cząbru
  • 1 czubata łyżka lubczyku (musiałam użyć suszonego ponieważ obleciałam sklepy na osiedlu i nigdzie nie ma świeżego;/)


Przygotowanie wywaru:
Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba  z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, w/w przyprawy, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu.

Składniki na zupę do gotowego bulionu:
  • 750 g świeżego szpinaku
  • 1 kostka sera feta "chudego" (napisałam kostka bo zupełnie zapomniałam ile ona ma gram :))
  • 1 łyżka masła czosnkowego
  • 1/2 chochelki bulionu
  • różowa sól himalajska
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka przyprawy włoskiej condimento per pasta alla tartufata- patate, cipolla, sale, prezzemolo, fungi porcini, olive, farina di riso ---- wy możecie użyć każdej dowolnej 
  • 1 czubata łyżeczka czosnku niedźwiedziego


Przygotowanie:
W głębokiej patelni roztapiamy masło i dodajemy bulion (1 chochelka). Dodajemy stopniowo szpinak, oczywiście umyty. Gdy szpinak zmniejszy swoja objętość dodajemy kolejne składniki z listy. Dusimy jakieś 5 minut. Odcedzamy i przekładamy szpinak do garnka z bulionem. Gotujemy kilka minut pod przykryciem. Miksujemy blenderem.

Dodatki do zupy:

  • jogurt naturalny typu greckiego
  • ser gorgonzola
  • jagody goi
  • suszone pomidory
  • suszone chilli
Nawet Juniorowi smakowało :) zupa z dinozaura :) :D





2 komentarze:

  1. Musze zapisać, bo z pewnością wypróbuję!
    Ostatnio ciągle mogłabym jeść takie zupy!:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...