Składniki i przepis na wywar (bulion):
Składniki:
- porcja rosołowa
- 1 cebula
- por
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 selera
- natka kopru
- natka pietruszki
- ziele angielskie
- liście laurowe
- czosnek (5 ząbków obrane)
- 1 czubata łyżka cząbru
- garść świeżego lubczyku
- 1 łyżeczka ziarenek kolendry
- 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
- 3 duże buraki
Przygotowanie wywaru:
Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, w/w przyprawy, czosnek i ziarenka ziela oraz pozostałe zioła i przyprawy
Dodatkowo:
Do gotującego się wywaru dodaję pokrojone w kosteczkę buraki. Smażę około 20-30 minut.
Całość zmiksowałam blenderem.
Dodatki:
Zupę dodatkowo doprawiłam czosnkiem (3 ząbki przeciśnięte przez praskę) i majerankiem.
Do miseczki z zupą dodałam kozi ser i świeżą bazylię.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)
Miłego dnia.