Strony

25 października 2014

Zapiekanka z wołowiną i makaronem orkiszowym


Co potrzebujemy:


  • naczynie żaroodporne moje ma 2,4 l
  • mała patelnia
  • 1 mały garnek
  • 1 duży garnek
  • wysokie naczynie lub miska
  • blender
Składniki:
  • 2 ziemniaki średniej wielkości
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1/2 cukinii
  • 1 duża czerwona cebula
  • 100-150 g różyczek brokułu
  • 100 g różyczek kalafioru
  • 1 marchewka
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • przyprawy do smaku: to już wasza inwencja twórcza
  • 100-120 g makaronu orkiszowego

Składniki na sos:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego tyou greckiego
  • 1/2 kostki sera camembert light
  • 1 plasterek sera gouda odtłuszczonego
  • sól himalajska
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki czosnku staropolskiego

Dodatki:
  • mozzarella
  • suszone płatki czosnku
  • kiełki słonecznika
  • bazylia

Przygotowanie sosu:
Wszystkie wymienione składniki miksujemy blenderem. Jeżeli chcecie możecie oczywiście doprawić po swojemu. 

Przygotowanie warzyw:
Warzywa myjemy, te które trzeba obieramy i gotujemy do momentu aż trochę zmiękną (do gotowanie wrzucamy: ziemniaki, brokuły, kalafior i marchewkę). Wodę lekko dosalam solą himalajską. U mnie gotowały się pod przykryciem około 15 minut. Ugotowane ziemniaki i marchewkę kroimy na plastry.

Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę.

Makaron- gotujemy wedle zaleceń producenta.

Przygotowanie mięsa:
Mięso wołowe doprawiamy solą himalajską i pieprzem. Ja dodałam również szczyptę przyprawy, która dostałam z Włoch. Zawierała w sobie rozmaryn, suszony czosnek i pomidory. Mieszamy i przekładamy na rozgrzaną patelnię. Mięso na patelni rozdrabniamy na jak najmniejsze kawałki. Gdy będzie już usmażone odstawiamy na chwilkę.


Do naczynia najpierw na sam spód wkładamy pokrojone ziemniaki potem mięso. Cukinia rozłożona na bokach naczynia. Na mięso wyłożyłam paprykę, makaron, cebulę, marchewkę oraz brokuły i kalafior. Całość zalałam sosem. Na samą górę położyłam pokrojony w plastry ser mozzarella i płatki czosnku. 

Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. 



To jest moje studio fotograficzne. :) Bardzo dobrze się sprawdza w ciemnościach jakie teraz panują w domu kulinarnych blogerów :) a Wy jak oceniacie efekt?




Makaron orkiszowy pełnoziarnisty BIO 400 g - Trzy kolory - barwiony warzywami
Producent:   Niro

Trzy kolory - makaron wytłaczany barwiony sproszkowanymi warzywami.

skład : zmielona mąka orkiszowa* 100% barwiony szpinakiem*, papryką* i kurkumą*

* - Produkt Rolnictwa Ekologicznego
- makaron pełnoziarnisty ekologiczny z orkiszu z dodatkiem ekologicznych warzyw
( barwiony papryką, szpinakiem i kurkumą )







1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...