ZDROWIE
Jest najważniejsze, trzeba o nie dbać. Ogromny wpływ na nasze zdrowie ma pokarm. Jesteśmy tym co jemy. Dlatego przykuwam sporo uwagi na to co podaje dziecku a także sobie i mojemu mężowi.
BAZA WIEDZY
Czosnek to absolutny lider w świecie leczniczych roślin: jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi. Nawet te osoby, które nie lubią specyficznego zapachu czosnku, nie mogą mu odmówić niezwykłych właściwości.
- Czosnek pomaga zwalczyć infekcję
- Czosnek chroni przed zawałem i udarem
- Czosnek wspomaga trawienie
- Czosnek niszczy pasożyty jelit
- Czosnek obniża ciśnienie krwi
- Czosnek hamuje rozwój bakterii
- Czosnek działa antynowotworowo
- Czosnek odmładza
Czosnek niedźwiedzi. To roślina o liściach przypominających konwalię, która – stanowiąc zwiastun wiosny – nad rzekami i strumieniami, w dobrze naświetlonych miejscach pojawia się w marcu. Już przed wiekami odkryto jej walory aromatyczne, ale również imponujące właściwości lecznicze, niemniej wyparta przez gatunek pospolity, niesłusznie została zepchnięta do lamusa.
- Czosnek niedźwiedzi zawiera szereg substancji czynnych, między innymi olejki eteryczne.
- Czosnek niedźwiedzi jest „światowym liderem” w produkcji adeozyny. Adeozyna zwalcza również choroby nowotworowe. Czosnek niedźwiedzi wytwarza jej 20 razy więcej, niż jego pospolity brat.
- Czosnek niedźwiedzi zawiera witaminę A i C oraz dobrze przyswajalne żelazo (ma go 30% więcej, niż czosnek pospolity), a także flawonidy, saponiny, bogaty zestaw enzymów i aminokwasów, mangan oraz związki o działaniu antybiotycznym.
- Czosnek niedźwiedzi zapobiega sklejaniu się płytek krwi, rozrzedza krew i poprawia jej cyrkulację w naczyniach krwionośnych.
- To wspaniały środek na odtrucie organizmu i oczyszczenie górnych dróg oddechowych.
- Czosnek niedźwiedzi wspomaga trawienie, a dodany do innych potraw, skutecznie eliminuje niekorzystne związki zawarte w wysoko przetworzonych produktach.
- Czosnku niedźwiedziego warto używać do potraw z wieprzowiny, baraniny, drobiu, dziczyzny i ryb. W postaci suszonej doskonale wzbogaca aromat i smak kiełbas, szynek czy pasztetów.
Cebula należy do najbardziej znanych w świecie warzyw, nie tylko ze względu ma swój smak, ale także dobroczynne działanie na zdrowie. Cebula jest bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C, jest dobra na przeziębienie, poprawia odporność i leczy kaca. Pod łuskami cebuli kryje się fosfor, magnez, siarka, cynk oraz krzem, a wiec minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Surowa lub duszona na wodzie poprawia trawienie, działa przeciw zaparciom, obniża ciśnienie, poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.
- Cebula dobra na kaca
- Cebula idealna na wrzody i blizny
Siemie lniane. Nasiona lnu zawierają bardzo dużo oleju, a także związki śluzowe, białkowe oraz kwasy organiczne, jak chociażby kwas askorbinowy, enzymy, sole mineralne – cynk, magnez, żelazo. Olej, który uzyskujemy z nasion lnu, zawiera kwasy tłuszczowe omega-6, fitosterole i witaminę E. Nasiona lnu wykorzystuje się w lecznictwie już od wieków. Siemię lniane działa powlekająco, zmiękczająco i osłaniająco na śluzówkę jelit. Po namoczeniu ich wodą, rozdrobnione nasiona lnu można stosować jako łagodny środek przeczyszczający, który jest polecany zwłaszcza osobom starszym.
- Len używany jest w zapaleniu oskrzeli, chorobie wrzodowej, kaszlu, chorobach skórnych, leczeniu oparzeń i odmrożeń.
- Świetnie działa na popękany lub łuszczący się naskórek.
- Olej lniany jest najzdrowszy na świecie.
- Przyspiesza regenerację błon śluzowych i naskórka, a także obniża poziom lipidów i cukru we krwi.
- Ziarna lnu to również doskonały preparat na odchudzanie.
Orkisz znany był od starożytności, stanowił ważną część pożywienia gladiatorów, zapewniając im siłę i wytrwałość. Lata jego świetności minęły, po to, aby w dzisiejszych czasach powrócił jako antidotum na współczesne choroby.
- badania przeprowadzone w Polsce wykazały, że ma o ok. 30 – 47% więcej białka.
- jest bogatszym źródłem błonnika pokarmowego
- występuje w niej łatwiej przyswajalny gluten w większej ilości
- zawiera więcej cynku, miedzi i selenu, a także witamin A, E i D
- aktywność witaminy E jest o 1/3 większa niż z pszenicy zwyczajnej
- zawiera znaczne ilości kwasu krzemowego, korzystnie wpływając na wygląd włosów, skóry i paznokci oraz na zdolność zapamiętywania
- wśród kwasów tłuszczowych dominuje w niej kwas linolenowy, który korzystnie wpływa na nasz organizm
- charakteryzuje się wyższym stopniem strawności i jakości biologicznej
- tłuszcz orkiszu zawiera więcej fitosteroli, dzięki którym obniża poziom cholesterolu we krwi
Właściwości pietruszki są znane już od ponad 2000 lat. Liście, owoce i korzenie pietruszki wykorzystywane są w medycynie ludowej od stuleci. Świeże liście pietruszki są bardzo pożyteczne i mogą być używane jako składnik zdrowej diety.
Pietruszka jest stosowana w następujących chorobach i dolegliwościach:
- astma,
- problemy z pęcherzem,
- kaszel,
- zatrzymanie wody, płynów,
- dolegliwości trawienne,
- wysokie ciśnienie,
- wzdęcia i gazy,
- problemy z nerkami,
- problemy z prostatą,
- dolegliwości wątrobowe,
- reumatyzm,
- brak lub nieregularne miesiączki.
Kolendra siewna jest rośliną jednoroczną, której częścią użytkową są liście i owoce. Roślina ta stanowi cenne źródło przypraw o silnym aromacie, który u niedojrzałych okazów przypomina wydzielinę pluskwy.
- Ziele kolendry siewnej jest surowcem zawierającym duże ilości witaminy C, karotenu, a także flawonoidów – w tym przede wszystkim rutozydu.
- Witamina C i flawonoidy działają uszczelniająco na naczynia włosowate, przez co zmniejszają ryzyko powstawania drobnych wylewów, a także zwiększają odporność na infekcje.
- Głównym surowcem są natomiast nasiona, zawierające duże ilości olejku eterycznego.
- Surowiec ten zawiera ponadto flawonoidy, mannitol, sitosterol oraz aromatyczne kumaryny.
- Składniki aktywne zawarte w nasionach ułatwiają trawienie i działają spazmolitycznie, a ponadto obniżają poziom cukru we krwi i działają przeciwutleniająco.
Cząber:
Działa moczopędnie, pobudza czynności żołądka, intelektu i pracę kory nadnerczy. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgnilne, przeciwrobaczycowe w szczególności u dzieci, przeciwzapalne, regulujące perystaltykę jelit, rozkurczowe - zwalnia napięcie mięśni gładkich, ma działanie trawienne, uspokajające, wiatropędne, wykrztuśne, ułatwia przyswajanie pokarmu, znosi wzdęcia i nadfermentację, zwalnia napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego.
Ziele cząbru ma zapach macierzanki i wchodzi w skład pieprzu ziołowego. Służy jako przyprawa do konserw mięsnych i jarzynowych.
Właściwości i zastosowanie lubczyku
Już od bardzo dawnych czasów znane są niemalże magiczne właściwości tej rośliny. Używana jest przede wszystkim w trzech dziedzinach: kulinaria, ziołolecznictwo oraz kosmetyka.
- Właściwości lecznicze:
Działa moczopędnie, pobudza czynności żołądka, intelektu i pracę kory nadnerczy. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgnilne, przeciwrobaczycowe w szczególności u dzieci, przeciwzapalne, regulujące perystaltykę jelit, rozkurczowe - zwalnia napięcie mięśni gładkich, ma działanie trawienne, uspokajające, wiatropędne, wykrztuśne, ułatwia przyswajanie pokarmu, znosi wzdęcia i nadfermentację, zwalnia napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego.
Ziele cząbru ma zapach macierzanki i wchodzi w skład pieprzu ziołowego. Służy jako przyprawa do konserw mięsnych i jarzynowych.
Właściwości i zastosowanie lubczyku
Już od bardzo dawnych czasów znane są niemalże magiczne właściwości tej rośliny. Używana jest przede wszystkim w trzech dziedzinach: kulinaria, ziołolecznictwo oraz kosmetyka.
- Ziołolecznictwo- W tym celu wykorzystywany jest przede wszystkim korzeń, który zawiera duże ilości olejku lotnego, żywice, cukry, kwasy organiczne, skrobię, związki ftalidowe, kumarynę, fitosterole oraz kwasy polifenolowe. Wywar z korzenia lubczyku posiada właściwości moczopędne, wykrztuśne, wiatropędne. Stosowany jest przy schorzeniach górnych dróg oddechowych, nieżycie dróg moczowych, niewydolności nerek. Dodatek tego zioła potrafi również łagodzić bóle menstruacyjne, a także zwiększać pobudliwość seksualną.
Sól himalajska:
- wspomaga nawodnić organizm, a nie odwodnić jak to bywa przy soli spożywczej
- jest solą niefiltrowaną
- ponadto wspomaga odpowiednie ciśnienie krwi
- ma już swój naturalny perłowo-różowy kolor (nie jest barwiona)
- taka sól nie miała kontaktu z chemikaliami
- bardzo szybko się trawi
- wspomaga prawidłowe PH komórek
EXTRA VIRGIN
Oliwa z oliwek EXTRA VIRGIN – z pierwszego tłoczenia jest bogata w jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza omega-9, które w przeciwieństwie do kwasów nasyconych zawartych w tłuszczach zwierzęcych oraz szkodliwych tłuszczów typu trans w margarynach, wywierają dobroczynne działanie na organizm ludzki. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe powodują obniżenie poziomu cholesterolu poprzez pobudzenie jelit i wątroby do produkcji HDL - lipoprotein wysokiej gęstości, które usuwają zgromadzony w naczyniach krwionośnych cholesterol LDL - lipoproteiny niskiej gęstości zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób serca i układu krążenia. BEZ TŁUSZCZY nasz organizm nie mógłby istnieć, stanowią one jeden z budulców błony komórkowej i tkanki nerwowej, mózgu, dostarczają energii, stanowią źródło substancji niezbędnych do prawidłowego rozwoju człowieka.
Wyniki badań medycznych jednoznacznie twierdzą, że nawet wysoki poziom LDL nie grozi wystąpieniem chorób układu sercowo - naczyniowego, jeśli jednocześnie współistnieje w organizmie odpowiednio wysokie stężenie HDL. I tu z pomocą przychodzi nam właśnie dieta śródziemnomorska, której podstawowym składnikiem jest oliwa z oliwek.
Oliwa z pierwszego tłoczenia spożywana na surowo działa profilaktycznie na nasze zdrowie, jest bogata w witaminy i minerały. Żadna oliwa z wytłoków takich właściwości nie posiada i najlepiej nadaje się do smażenia, gotowania i pieczenia. Najwartościowsza jest oliwa z pierwszego tłoczenia - Extra Virgin - spożywana na surowo. Jest doskonałą alternatywą dla tłuszczów zwierzęcych, szkodliwych margaryn (tłuszcze typu trans) czy innych olejów roślinnych (jak słonecznikowy, kukurydziany, arachodowy, które zawierają nadmiar kwasów omega 6) używanych w kuchni.
Źródło tekstu: http://www.vitanatural.pl/o-tluszczach-slow-kilka-cz-2-oliwa-z-oliwek-praktyczne-rady
Indycze LOVE
Mięso z indyka zwłaszcza przez gospodynie starszej daty uważane jest za niezbyt dobre, suche i mało aromatyczne. Jednak liczba zwolenników tego chudego i czystego mięsa jest dużo wyższa. Odpowiednie przygotowany indyk jest smaczny i apetyczny, ponadto posiada wiele składników i wpływa korzystnie na układ nerwowy, mięśniowy i na pracę serca. Reasumując smaczne, zdrowe i niskokaloryczne, czyli marzenie kobiety.
1. Świetny na dietę
Najchudsze partie z indyczego mięsa zawierają zaledwie 5% tłuszczu. Nawet jeśli kawałek jest nieco tłustszy, są to głównie dobre nienasycone kwasy tłuszczowe, podobnie jak w rybach. Nie przyczyniają się one do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi.
Mięso indyka w 10 dag ma zaledwie 140 kcal.
Indyk jest uwielbiany przez dietetyków, którzy bardzo często polecają go swoim klientom i włączają go do niskokalorycznych jadłospisów.
2. Doskonały na stres
Mięso z indyka jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, w szczególności B12, kwasu foliowego i niacyny. W indyku znajdziemy też potas, cynk, magnez i żelazo. Skład taki wpływa na rozładowanie napięcia nerwowego, rozluźnia mięśnie i przeciwdziała zmęczeniu.
Tak więc smaczny obiad z kawałkiem indyczego mięsa, doda nam energii do dalszego działania, oraz poprawi humor.
3. Jak jeść?
Indycze mięso daje wielkie pole do popisu. Przyrządza się łatwo i szybko, można je smażyć, piec i dusić.
Jest świetnym wyjściem dla osób na diecie, sprawdza się zwłaszcza podczas letniego grillowania. Mięso wystarczy dzień wcześniej zanurzyć w zalewie na bazie oliwy z oliwek, a na następny dzień wrzucić na ruszt. Trudno o zdrowsze i smaczniejsze danie.
Przykładowa zalewa może składać się z: oliwy z oliwek, miodu, musztardy i czosnku granulowanego.
- Mięso bardzo dobrze smakuje upieczone w domowym piekarniku, najlepiej w rękawie do pieczenia. Wszystkie płyny, oraz aromat pozostają wewnątrz rękawa, a mięso pozostaje soczyste i pełne smaku.
- Doskonałym dodatkiem do upieczonej piersi będzie żurawina. Ich smaki bardzo dobrze się komponują, a dodatkowo czerwona żurawina bardzo ładnie prezentuje się na każdym talerzu.
- Mięso indycze można przyrządzić też w postaci roladek. Rozbijamy plastry indyka tłuczkiem, ale nie zbyt cienko. Każdy plaster smarujemy cieniutko musztardą i majonezem, następnie nakładamy po plasterku drobiowej szynki i żółtego sera. Całość zwijamy w roladkę i przebijamy szpikulcem lub obwiązujemy nitką i smażymy na patelni, aż do lekkiego zarumienienia mięsa.
Bazylia (Ocimum L.)
W kuchni bazylia poprawia smak, a jako zioło leczy. Poznaj bazylię praktycznie i zastosuj ją w uprawianiu domowej medycyny. Basilicum znaczy z łaciny królewski. Taka też jest charakteryzowana roślina, a jej właściwości zaskakują lekarzy do dzisiaj.
- Bazylia może być wykorzystywana w leczeniu bólu stawów ponieważ wykazuje silne właściwości przeciwzapalne.
- Jak dowodzą badania istnieje kilka odmian tej aromatycznej rośliny, które wykazują działania przeciwzapalne. Ich działania można porównać z działaniem leków i mogą one skutecznie zwalczyć bóle reumatyczne oraz opuchliznę.
- Naukowcy stwierdzili, że zażywany do ustnie koncentrat ekstraktów z dwóch odmian bazylii w ciągu zaledwie jednej doby pozwalał na zmniejszenie obrzęku stawów nawet o 73%.
- Dodatkowo w odróżnieniu od leków o działaniu przeciwzapalnym bazylia nie wywołuje uciążliwych efektów ubocznych, jak podrażnienie układu pokarmowego, uczucie pieczenia, czy ból w żołądku.
- Substancją odpowiedzialną za niezwykłe właściwości lecznicze bazylii jest olejek aromatyczny o nazwie eugenol, którego aktywne cząsteczki mają działanie przeciwzapalne.
SKŁADNIKI:
2 jajka wiejskie
1 kilogram mięsa z indyka (mielonego)
1 posiekana natka pietruszki
1 drobno posiekana cebula
3 bardzo drobno posiekane ząbki czosnku polskiego
1 płaska łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku
1 płaska łyżeczka kolendry
2 czubate łyżki otrębów orkiszowych
1 łyżka siemienia lnianego
świeżo zmielony pieprz
świeżo zmielona sól himalajska
garść świeżych listków bazylii
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Uformować mięsne kuleczki i obtoczyć je w otrębach orkiszowych. Smażymy na patelni z dodatkiem oliwy.
Tatuś
Jest tak samo ważny jak i mama. W
końcu rodzice razem zrobili dziecko, więc rodzice razem dziecko wychowują. Na
pewien moment to się zmienia, ale czy aż tak bardzo drastycznie?
Jak to u nas było i jest?
Wspólnie, razem w miłości. Nie
było wytykania paluchami, ja pracuje a ty nie.
Śmieszą mnie ogromnie teksty, że
kobieta która siedzi w domu i zajmuje się domem to leser, pasożyt i utrzymanka.
A skąd mam takie informacje…a no z pewnych źródeł np. znane w Internecie forum
dla rodziców. Włos się jeży na głowie. Ale o tym napisze kiedy indziej.
W naszym domu jesteśmy równymi
sobie rodzicami. Mamy takie same prawa jak i obowiązki. Kochamy dziecko równie
mocno, chociaż to ja zawsze mówię w żartach „ja go kocham bardziej”…nie ma
bardziej bo nie można ocenić jakości czyjś uczuć.
Od serca dla serca…
Tato zajmuje się od małego
synkiem gdy ja musze jechać na cały weekend na uczelnię, a bywa i tak, że musze
wyjechać już w piątek po pracy. Nigdy nie robił mi problemów gdy musiałam jechać
na obóz sportowy, czy też na kilkudniową wycieczkę na Węgry (zajęcia terenowe z
uczelni). To był wtedy ich czas, taki wiecie męski weekend. Wysyłali mi na
bieżąco zdjęcia i filmiki, do dzisiaj tak robią.
Pomoc potrzebna od zaraz
Moje chłopaki często pomagają mi
w kuchni. Gdy brakuje mi rąk to służą pomocą. Coś pokroją, coś podadzą czy tez
coś wymieszają. Ja natomiast wykonuje czynność już z gotowaniem. To moja
działka !!! oni mogą już później jedynie patrzeć kosztować. Czas spędzony w
komplecie to cudowne chwile, dlatego zamieniajmy zwykłe czynności „obowiązki”
domowe w zabawę i angażujmy się wszyscy.
ale cudowne zdjecia :)
OdpowiedzUsuń