Strony

6 lipca 2014

Francuska tarta tatin z pomidorami - Wielki test !!! Aż 7 obiadów za100zł. "Moje Smaki Życia"

Moje Smaki Życia - strona 45. Numer 7 lipiec 2014   ---> KLIK

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej Złote Pola
  • 120 g masła Ekstra Mleczna Dolina
  • 9 pomidorów
  • 1 łyżka oliwa z oliwek (w gazetce jest to olej rzepakowy)
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy


Przygotowanie:
Mąkę łączymy z 1/2 łyżeczką soli, pokrojonym w kosteczkę zimnym masłem i kilkoma łyżkami zimnej przegotowanej wody. Ugniatamy i owijamy w folię spożywczą tak aby uzyskać gładkie ciasto. Wsadzamy do zamrażarki na 10 minut. 

Pomidory myjemy i przekrawamy na pół. Wykładamy na wysmarowanej tłuszczem blasze (skórką do blaszki) i posypujemy solą, pieprzem i przyprawami. Blaszkę z pomidorami wsadzamy do rozgrzanego piekarnika 200 stopni i pieczemy 25 minut (gazetka zaleca 180 stopni i 15 minut- ja znam swój piekarnik i czas u mnie jest dłuższy).

W tym czasie rozwałkowujemy ciasto. 

Nie mam blaszki do tarty więc użyłam sylikonowej- i to był błąd :) ale udało się uratować tartę.

Ostrożnie wyjmujemy pomidory z blaszka z piekarnika. Przekładamy na deskę z ręcznikiem papierowym. Tym razem pomidory przekładamy do blaszki lub foremki skórką do góry i przykrywamy ciastem, dokładnie je dociskając. I znowu hop siup do piekarnika 200 stopni opcja z termoobiegiem (gazetka zaleca 18-20 minut 180 stopni), ja piekłam 30 minut.


Przestudzić chwilkę i odwrócić ciasto :) Tak jakbyśmy chcieli zrobić za czasów dzieciństwa babkę :)


Danie ma ponoć 441 kalorii





Smacznego !!!


Wegetariański obiad III

6 komentarzy:

  1. Fajnie wygląda, ale przed zjedzeniem trzeba się pobawić, wiec albo nie zadbałaś o szczegóły, albo to danie nie dla mnie, bo szypułek i twardego środka z pomidorów nie jadam. I pisze się ZAMRAŻARKA a nie zamrażalka. :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej :) dziekuje za zwrócenie uwagi.

      Nawet nie pomyślałam o tych pomidorach :]

      Usuń
  2. Oj Clauditte,chyba musisz to powtórzyć,no i pomidory bez skórek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć :)
      Zwykle nie robie tych samych dań dwa razy :). Nie każdemu skórka przeszkadza. Zwykle robiąc kanapki nie wykrawam twardego środka, nawet o tym nigdy nie myslalam. Robiąc jedynie salsę obieram pomidory i pozbawiam je środka z pestkami.
      Ale bardzo dziekuje za uwagi.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. mmmm... wyglądają niesamowicie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie.
      Jako, że nie mam drygu do wszelkiej maści ciast to o to spaliłam :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...