Składniki:
- 300 g kaszy gryczanej (3 woreczki)
- 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny Kraina Mięsa (1/2 opakowania)
- 1 bułka z pełnego ziarna (w gazetce są to 2 łyżki bułki tartej- ja dodałam wymoczoną bułkę)
- 2 marchewki
- pietruszka korzeń (ja pominęłam)
- cukinia
- pomidor
- czerwona cebula
- biała cebula (dałam dodatkowo)
- 90 g sera kanapkowego półtłustego Luxmilk
- 2 łyżki jogurtu greckiego Tolonis
- 3 łyżki oliwy z oliwek (dodałam zamiast oleju rzepakowego)
- 100 g mix sałat z rukolą
- 1-2 gałązki natki pietruszki
- sól i pieprz
dodatkowo dodałam kilka plasterków szynki dojrzewającej i garść posiekanego lubczyku.
Przygotowanie:
Kaszę należy ugotować, ostudzić opłukać.
Mięso wymieszać z bułką, doprawić solą i pieprzem. Uformować mini klopsiki i ułożyć na papierze do pieczenia, wsadzić do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni 20 minut (gazetka zaleca 18-0 stopni i 15 minut) opcja pieczenia to góra i dół.
Warzywa umyć. Marchewkę obrać. Marchewkę i cukinie pokroić na cienkie plasterki. Cebule i pomidora pokroić na ósemki. Warzywa podsmażyć głębokiej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Gdy mięso i kasza będą gotowe dodajemy je na patelnię do warzyw. Smażymy chwilkę mieszamy i przekładamy wszystko do brytfanny. Pieczemy około 30 minut. W połowie pieczenia dodajemy ser :)
Podajemy z mixem sałat i sosem (jogurt, oliwa i natka pietruszki)
1 porcja dania to około 522 kalorie.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)
Miłego dnia.