Moje Smaki Życia - strona 45. Numer 7 lipiec 2014 ---> KLIK
Składniki:
- 250 g mąki pszennej Złote Pola
- 120 g masła Ekstra Mleczna Dolina
- 9 pomidorów
- 1 łyżka oliwa z oliwek (w gazetce jest to olej rzepakowy)
- sól, pieprz, ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Mąkę łączymy z 1/2 łyżeczką soli, pokrojonym w kosteczkę zimnym masłem i kilkoma łyżkami zimnej przegotowanej wody. Ugniatamy i owijamy w folię spożywczą tak aby uzyskać gładkie ciasto. Wsadzamy do zamrażarki na 10 minut.
Pomidory myjemy i przekrawamy na pół. Wykładamy na wysmarowanej tłuszczem blasze (skórką do blaszki) i posypujemy solą, pieprzem i przyprawami. Blaszkę z pomidorami wsadzamy do rozgrzanego piekarnika 200 stopni i pieczemy 25 minut (gazetka zaleca 180 stopni i 15 minut- ja znam swój piekarnik i czas u mnie jest dłuższy).
W tym czasie rozwałkowujemy ciasto.
Nie mam blaszki do tarty więc użyłam sylikonowej- i to był błąd :) ale udało się uratować tartę.
Ostrożnie wyjmujemy pomidory z blaszka z piekarnika. Przekładamy na deskę z ręcznikiem papierowym. Tym razem pomidory przekładamy do blaszki lub foremki skórką do góry i przykrywamy ciastem, dokładnie je dociskając. I znowu hop siup do piekarnika 200 stopni opcja z termoobiegiem (gazetka zaleca 18-20 minut 180 stopni), ja piekłam 30 minut.
Przestudzić chwilkę i odwrócić ciasto :) Tak jakbyśmy chcieli zrobić za czasów dzieciństwa babkę :)
Danie ma ponoć 441 kalorii
Smacznego !!!
Fajnie wygląda, ale przed zjedzeniem trzeba się pobawić, wiec albo nie zadbałaś o szczegóły, albo to danie nie dla mnie, bo szypułek i twardego środka z pomidorów nie jadam. I pisze się ZAMRAŻARKA a nie zamrażalka. :-D
OdpowiedzUsuńHej :) dziekuje za zwrócenie uwagi.
UsuńNawet nie pomyślałam o tych pomidorach :]
Oj Clauditte,chyba musisz to powtórzyć,no i pomidory bez skórek.
OdpowiedzUsuńCześć :)
UsuńZwykle nie robie tych samych dań dwa razy :). Nie każdemu skórka przeszkadza. Zwykle robiąc kanapki nie wykrawam twardego środka, nawet o tym nigdy nie myslalam. Robiąc jedynie salsę obieram pomidory i pozbawiam je środka z pestkami.
Ale bardzo dziekuje za uwagi.
Pozdrawiam serdecznie
mmmm... wyglądają niesamowicie apetycznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie.
UsuńJako, że nie mam drygu do wszelkiej maści ciast to o to spaliłam :)