SKŁADNIKI
- 1/2 kalafiora
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/6 selera
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 dyni
- garść liści lubczyku
- garść natki pietruszki
- pieprz i sól
- szczypta chilli
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE
Warzywa dokładnie umyć i obrać. Pokroić w kostkę. Włożyć do garnka wraz z przyprawami i zalać 1,5 litra wody. Lubczyk, liścia laurowego, ziele angielskie i natkę wsadzić do woreczka z gazy jałowej :) wtedy nie będzie nam sprawiało problemu wyłowienie przed zmiksowaniem. Gotujemy na małym ogniu. Prawie jak na rosół. Mamy wydobyć z warzyw pełnie smaku. Na koniec pozostaje nam zmiksować zupę blenderem. Dobrze jest też przecedzić ją przez np. w moim przypadku sitko :)
wspaniały kolor tego kremu!
OdpowiedzUsuńDziękuję. Marchewka i dynia <3
Usuńjak u Ciebie ładnie :))
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie :)
UsuńDziekuje i zapraszam do częstszych odwiedzin.