22 września 2015

Łosoś w papilotach



SKŁADNIKI:
  • 300 g surowego łososia
  • 1 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego TaoTao
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka lubczyku ogrodowego
  • natka pietruszki
  • łyżka masła czosnkowego
  • 2 łyżki sosu chilli słodko-pikantnego TaoTao
  • 1/2 papryki
  • sól himalajska
  • pieprz


PRZYGOTOWANIE:

Rybę przekrój na pół wzdłuż. Sporządź marynatę (masło, sos sojowy, sos chilli, sok z cytryny, posiekana natka, lubczyk, sól, pieprz). Paprykę pokrój na paseczki. Weź dwa kawałki papieru do pieczenia. Na środku umieść paski papryki, na to wyłóż łososia i zalej marynatą. Na koniec ułóż plasterki czosnku. Zrób papiloty (patrz na zdjęcie). Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni (góra i dół).




Łosoś w papilotach

Łosoś w papilotach

Łosoś w papilotach





4 komentarze:

  1. łosoś to niezmiennie od lat moja ulubiona ryba.
    muszę ją odmienić za pomocą Twojej receptury!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie pochwal się rezultatem :) Czekam na maila :)

      Usuń
  2. Uwielbiam łososia. Twój przepis jest idealny. Dla takiej właśnie ryby jest doskonały, bo zamknięty w papilotach łosoś zachowuje wszystkie smaki i aromaty. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem płakać się chce człowiekowi gdy w restauracji widzi totalnie pozbawioną smaku i wartości rybę. Czasem najprostsze sposoby i najprostsze składniki uczynią niebo w gębie.

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...