Strony

22 września 2015

Łosoś w papilotach



SKŁADNIKI:
  • 300 g surowego łososia
  • 1 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego TaoTao
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka lubczyku ogrodowego
  • natka pietruszki
  • łyżka masła czosnkowego
  • 2 łyżki sosu chilli słodko-pikantnego TaoTao
  • 1/2 papryki
  • sól himalajska
  • pieprz


PRZYGOTOWANIE:

Rybę przekrój na pół wzdłuż. Sporządź marynatę (masło, sos sojowy, sos chilli, sok z cytryny, posiekana natka, lubczyk, sól, pieprz). Paprykę pokrój na paseczki. Weź dwa kawałki papieru do pieczenia. Na środku umieść paski papryki, na to wyłóż łososia i zalej marynatą. Na koniec ułóż plasterki czosnku. Zrób papiloty (patrz na zdjęcie). Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni (góra i dół).




Łosoś w papilotach

Łosoś w papilotach

Łosoś w papilotach





4 komentarze:

  1. łosoś to niezmiennie od lat moja ulubiona ryba.
    muszę ją odmienić za pomocą Twojej receptury!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam łososia. Twój przepis jest idealny. Dla takiej właśnie ryby jest doskonały, bo zamknięty w papilotach łosoś zachowuje wszystkie smaki i aromaty. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem płakać się chce człowiekowi gdy w restauracji widzi totalnie pozbawioną smaku i wartości rybę. Czasem najprostsze sposoby i najprostsze składniki uczynią niebo w gębie.

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...