14 września 2015

Indyk w cieście z nutą orientu



SKŁADNIKI

  • 400 g fileta z indyka
  • 1/4 papryki czerwonej, żółtej i zielonej
  • sok z 1/2 limonki
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • 4 łyżki mąki z amarantusa
  • 2 jajka
  • 4 łyżki sosu sojowego TaoTao
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry TaoTao
  • 3 łyżki sosu chilli czosnkowego TaoTao
  • 3 łyżki sosu z czosnkiem i miodem TaoTao
  • do smażenia olej ryżowy
  • do smaku pieprz cayenne



PRZYGOTOWANIE
Fileta umyj i pokrój w kostkę (kawałki około 2 cm). Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę. Mięso w misce dopraw sokiem z limonki, pokrojoną papryką,sosem sojowym, sosem chilli, sosem czosnkowym i pastą curry. Teraz przygotuj ciasto. Mleczko wymieszaj z mąką z amarantusa, jajkami, pieprzem cayenne. Dobrze wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Masę przelej do mięsa i dokładnie wymieszaj. Na głębokiej patelni rozgrzej olej z ryżu. Nakładaj mieszankę łyżką, wtedy ilość będzie idealna. Podsmażaj z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Podaj z sosem słodko ostrym TaoTao. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...