SKŁADNIKI:
- 300 g surowego łososia
- 1 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego TaoTao
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka lubczyku ogrodowego
- natka pietruszki
- łyżka masła czosnkowego
- 2 łyżki sosu chilli słodko-pikantnego TaoTao
- 1/2 papryki
- sól himalajska
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Rybę przekrój na pół wzdłuż. Sporządź marynatę (masło, sos sojowy, sos chilli, sok z cytryny, posiekana natka, lubczyk, sól, pieprz). Paprykę pokrój na paseczki. Weź dwa kawałki papieru do pieczenia. Na środku umieść paski papryki, na to wyłóż łososia i zalej marynatą. Na koniec ułóż plasterki czosnku. Zrób papiloty (patrz na zdjęcie). Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni (góra i dół).
łosoś to niezmiennie od lat moja ulubiona ryba.
OdpowiedzUsuńmuszę ją odmienić za pomocą Twojej receptury!
Koniecznie pochwal się rezultatem :) Czekam na maila :)
UsuńUwielbiam łososia. Twój przepis jest idealny. Dla takiej właśnie ryby jest doskonały, bo zamknięty w papilotach łosoś zachowuje wszystkie smaki i aromaty. Pychota :)
OdpowiedzUsuńCzasem płakać się chce człowiekowi gdy w restauracji widzi totalnie pozbawioną smaku i wartości rybę. Czasem najprostsze sposoby i najprostsze składniki uczynią niebo w gębie.
Usuń