Składniki:
Składniki na sałatkę:
Dodatkowo:
- 6 piersi z kurczaka
- 1 opakowanie szynki parmeńskiej w plastrach (w opakowaniu około 10 plastrów)
- 1 łyżka condicarne piccante- rosmarino, aglio, basilico, sale, origano, peperocino
- 1 łyżka condimento per pasta alla tartufata- patate, cipolla, sale, prezzemolo, fungi porcini, olive, farina di riso
- 1 płaska łyżeczka Aglio e Peperoncino- Italian Seasoning for pasta with garlic, chili, onions, basil, oregano, parsley
- kilka kropki Olivy extra vergine
- kilka kropli octu balsamicznego
- suszone pomidory (około 3-4 pomidory na jeden filet)
- świeżo zmielony pieprz
Składniki na sałatkę:
- rukola
- szpinak
- prażony sezam
- prażone orzechy ziemne, nerkowca i lasowe
- oliwa z oliwek
Dodatkowo:
- PESTO ROSSO - Ingredienti: pomodori secchi 19%, olio di girasole, olio extra vergine di oliva, ricotta stagionata 11% (siero di latte di pecora, sale), mandorle 7%, basilico genovese DOP 7%, acqua, Pecorino Romano DOP, aglio, zucchero, sale, peperoncino. Antiossidante: Acido L-ascorbico E300. - See more at: http://gastronomiatoscana.it/prodotti/sughi-e-condimenti/pesto-rosso#sthash.W76myi4r.dpuf
Przygotowanie:
Każdą z piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy z żyłek i tłuszczu. Jedną ręką przygniatamy pierś a drugą filetujemy ją na długim i cienkim nożem. Jest to dużo wygodniejsze bo cieńszą pierś łatwiej ubić tłuczkiem no i szybciej się upiecze. U mnie wyszło 11 roladek. Na każdą już rozbitą tłuczkiem pierś wykładamy suszone pomidory, te bez zalewy olejowej. Mocno i ciasno zawijamy w roladkę. Połowa roladek została dodatkowo owinięta w szynkę parmeńską. Roladki wykładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układam je dość ciasno jedna obok drugiej. Posypuję przyprawami i skrapiam oliwą oraz octem balsamicznym. Piekę w piekarniku około 40 minut (200 stopni, góra i dół).
Roladki podałam z sałatką z rukoli, szpinaku, suszonych pomidorów i prażonego sezamu oraz prażonych orzechów.
Smaku całemu dania nadało Pesto Rosso.
Bardzo smakowite,perfekcyjnie doprawione.
OdpowiedzUsuń