Składniki:
- 1 kg żeberek
- 4 cebule
- 1 główka czosnku
Składniki na marynatę (wszystko zmiksować):
- 3 łyżki miodu rzepakowego
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka mielonej papryki ostrej
- garść suszonych moreli
- 1 łyżka pieprzu syczuańskiego
- 1 łyżeczka curry POWDER CURRY HOT Mida's
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1/2 szklanki ciemnego piwa
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki świeżo utartego imbiru
Przygotowanie:
Mięso przełóż do brytfanki lub głębokiej patelni. zalej marynatą, włóż przekrojone na pół cebule i czosnek. Odstaw na noc do lodówki. następnego dnia piecz pod przykryciem w temp 200 stopni z opcją góra dół*. U mnie wyszło jakiś 2-3 godziny. Podczas pieczenia polewaj mięsko marynatą i wytopionym tłuszczem.
* w zależności od piekarnika temperatura i czas może być inny. Z resztą znacie swój sprzęt. :)
a gdzie sól?
OdpowiedzUsuńMając takie składniki do marynaty sol nie jest tu potrzebna
Usuń