4 września 2014

Pieczone żeberka w marynacie miodowej

Składniki:
  • 1 kg żeberek
  • 4 cebule
  • 1 główka czosnku


Składniki na marynatę (wszystko zmiksować):
  • 3 łyżki miodu rzepakowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka mielonej papryki ostrej
  • garść suszonych moreli
  • 1 łyżka pieprzu syczuańskiego
  • 1 łyżeczka curry POWDER CURRY HOT Mida's
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1/2 szklanki ciemnego piwa
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki świeżo utartego imbiru


Przygotowanie:
Mięso przełóż do brytfanki lub głębokiej patelni. zalej marynatą, włóż przekrojone na pół cebule i czosnek. Odstaw na noc do lodówki. następnego dnia piecz pod przykryciem w temp 200 stopni z opcją góra dół*. U mnie wyszło jakiś 2-3 godziny. Podczas pieczenia polewaj mięsko marynatą i wytopionym tłuszczem. 

* w zależności od piekarnika temperatura i czas może być inny. Z resztą znacie swój sprzęt. :)







2 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...