23 września 2014

Piekielna zupa z czerwonej soczewicy

Składniki i przepis na wywar (bulion):
Składniki:
porcja rosołowa
1 cebula
por
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
natka kopru
natka pietruszki
ziele angielskie
liście laurowe
czosnek (5 ząbków obrane)

Przygotowanie wywaru:
Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba  z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu.

Składniki na zupę:
  • garść posiekanej kolendry
  • 2 marchewki
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1/2 papryczki habanero
  • 4 ząbki czosnku posiekane
  • 1 łyżeczka utartego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka Powder Curry Hot z firmy MIDA'S (dostępne w Magnolii w sklepie z przyprawami świata)
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 duża cebula
  • 1 płaska łyżka suszonego lubczyku
  • sól morska w młynku o smaku azjatyckim
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • koper włoski
  • prażone orzechy nerkowca
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 płaska łyżka czosnku niedźwiedziego
  • jagody goi


Przygotowanie:
Do drugiego garnuszka już rozgrzanego wlewamy oliwę. Dodajemy do niej utartą na grubych oczkach marchewkę, chwilę smażymy. Dodajemy opłukaną na sitku soczewicę, posiekaną papryczkę habanero, czosnek, cebulę i imbir. Smażymy około 5 minut. Przyrządzone składniki przekładamy powoli do gotującego się bulionu (tak około 2.5 litra bulionu wraz z warzywami jakie w nim są). Do gotującej się zupy dodajemy kurkumę, curry, lubczyk, czosnek niedźwiedzi. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy blenderem. Zupę podajemy z czosnkiem niedźwiedzim, uprażonymi orzechami nerkowca, jagodami goi oraz z posiekanym koprem włoskim. Dlaczego koper włoski? Uznałam, że doda ciekawego akcentu w zupie i tak też się stało. Przyjemny anyżkowy posmak :), który łagodzi piekielnie ostrą zupę. 







Jagody goji - jedz to co najlepsze

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...