Składniki:
- 1 kg sera twarogowego już zmielonego 6% tłuszczu
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- starta skórka z jednej dużej pomarańczy (najpierw sparzyć pomarańcza)
- aromat pomarańczowy
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 °C (piekłam z opcją góra i dół z termoobiegiem).
Wszystkie składniki masy serowej (oprócz skórki z pomarańczy) przełożyć do naczynia miksującego thermomixa (lub po prostu do miksera) zmiksować na wysokich obrotach na jednolitą masę 1 min/ obr. 10.
Spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki nasmarować odrobiną tłuszczu (ja używam oleju rzepakowego w sprayu). Masę przelać do tortownicy (wierzch posypać skórką z pomarańczy) wstawić na blachę wypełnioną do połowy wodą (tzw. pieczenie w kąpieli wodnej). Piec 60 minut, aż masa wyraźnie się zetnie i przy poruszeniu tortownicą będzie lekko drżeć tylko środek sernika.
Wystudzić w piekarniku.
Potem dobrze jest trzymać sernik przez kilka godzin w lodówce.
Udekorować plasterkami pomarańczy.
Smacznego :)
sernik wygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wzięcie udziału w akcji i czekam na więcej pysznych przepisów! :)
Bardzo fajny przepis. Dziękuję za wzięcie udziału w akcji, przypominam i zachęcam do udostępniania posta konkursowego na swojej tablicy na fanpage'u, można również zachęcić do wzięcia udziału i udostępnienia posta swoich czytelników, znajomych dzięki czemu zwiększy się pula nagród i więcej osób otrzyma nagrodę. :)
Usuń