15 lutego 2016

Naleśniczki na słodko z owocami



PUSZYSTE CIASTO NALEŚNIKOWE
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 jaja
- 1/2 szklanki gazowanej wody 
- 1 łyżeczka cukru waniliowego 

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksować ze sobą. Ciasto na naleśniki nie powinno mieć odpowiednią gęstość, dlatego jeśli jest za rzadkie dodaj maki, jeśli za gęste mleka.

Gotowe ciasto wlewaj chochlą na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię. Smażyć do momentu, aż na powierzchni ciasta zaczną tworzyć się pęcherzyki, obrócić placek energicznym ruchem na drugą stronę.


SEREK WANILIOWY
  • 5 łyżek twarogu mielonego
  • aromat waniliowy
  • 1 saszetka cukru waniliowego


Dokładnie wymieszać.

LUKIER CZEKOLADOWY

Składniki:

  • 150 g cukru pudru
  • 30 g ciemnego kakao
  • 3 łyżki mleka
  • płaska łyżka masła

Cukier puder i kakao przesiewamy do miski. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło i stawiamy na małym ogniu. Kiedy masło się rozpuści, wlewamy mieszaninę do miski z cukrem i kakao i ucieramy drewnianą łyżką na gładką, lśniącą masę. Lukrem polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.




1 komentarz:

  1. Pyszności! muszę w tym tygodniu zrobić sobie takie naleśniczki!:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...