Składniki:
- 1 kg sera twarogowego już zmielonego 6% tłuszczu
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego (ważne by był bardzo gęsty)
- 3 jajka
- aromat waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 °C (piekłam z opcją góra i dół z termoobiegiem).
Wszystkie składniki masy serowej przełożyć do naczynia miksującego thermomixa (lub po prostu do miksera) zmiksować na wysokich obrotach na jednolitą masę 1 min/ obr. 10.
Spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki nasmarować odrobiną tłuszczu (ja używam oleju rzepakowego w sprayu). Masę przelać do tortownicy wstawić na blachę wypełnioną do połowy wodą (tzw. pieczenie w kąpieli wodnej). Piec 60 minut, aż masa wyraźnie się zetnie i przy poruszeniu tortownicą będzie lekko drżeć tylko środek sernika.
Wystudzić w piekarniku.
Potem dobrze jest trzymać sernik przez kilka godzin w lodówce.
Udekorować wedle uznania.
Smacznego :)
ślicznie podany z tymi owocami - jadłabym!
OdpowiedzUsuń