29 lutego 2016

CIASTO DROŻDŻOWE Z DŻEMEM I TRUSKAWKAMI - Thermomix TM5




Składniki

Ciasto
  • 220 g mleka
  • saszetka drożdży instant
  • 4 płaskie łyżki stewii
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g masła 
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy
  • truskawki mrożone 
  • dżem jagodowy




Kruszonka
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g masła miękkiego
  • 80 g cukru
  • aromat waniliowy


Do naczynia wlać mleko, dodać drożdże, stewię wymieszać 2 min 30 s/37 st/obr 1. Dodać pozostałe składniki wyrobić 1 min/ interwał na koniec dodać dwie łyżki czubate mąki gdyby się bardzo kleiło. Przełożyć do miski i przykryć ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia.

Przygotować kruszonkę
Zagnieść wszystkie składniki w rękach. 

Ciasto wyrośnięte wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Na wierzch rozsmarować dżem i dodać owoce, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150*C na 30 minut a potem 180*C na 20 minut.





3 komentarze:

  1. Mega, ciasto drożdżowe jest często niedoceniane

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasto drożdżowe :) A najlepiej smakuje w takie zimowe dni, jakie mamy teraz ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszło rewelacyjne. Najprostsze ciasto drożdżowe jakie znam, a wszystko dlatego ,że wyrabia je za mnie thermomix :-)
    Dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...