Składniki
Ciasto
- 220 g mleka
- saszetka drożdży instant
- 4 płaskie łyżki stewii
- 500 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- aromat waniliowy
- truskawki mrożone
- dżem jagodowy
Kruszonka
- 100 g mąki pszennej
- 80 g masła miękkiego
- 80 g cukru
- aromat waniliowy
Do naczynia wlać mleko, dodać drożdże, stewię wymieszać 2 min 30 s/37 st/obr 1. Dodać pozostałe składniki wyrobić 1 min/ interwał na koniec dodać dwie łyżki czubate mąki gdyby się bardzo kleiło. Przełożyć do miski i przykryć ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia.
Przygotować kruszonkę
Zagnieść wszystkie składniki w rękach.
Ciasto wyrośnięte wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Na wierzch rozsmarować dżem i dodać owoce, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150*C na 30 minut a potem 180*C na 20 minut.
Mega, ciasto drożdżowe jest często niedoceniane
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto drożdżowe :) A najlepiej smakuje w takie zimowe dni, jakie mamy teraz ;)
OdpowiedzUsuńWyszło rewelacyjne. Najprostsze ciasto drożdżowe jakie znam, a wszystko dlatego ,że wyrabia je za mnie thermomix :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję