7 lutego 2016

Pieczona makrela z frytkami (seler i marchewka)




SKŁADNIKI:
  • 2 makrele
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sok z cytryny
  • Domowa przyprawa do ryb (zróbcie taką sami): sól, czosnek granulowany, pieprz czarny mielony, kurkuma, koperek,gorczyca biała mielona, oregano, skórka z cytryny


Makrelę oczyścić, umyć i osuszyć. Rybę z zewnątrz nakłuć w kilkunastu miejscach, włożyć w tak utworzone mini kieszonki po kilka igiełek rozmarynu i mały kawałek świeżego czosnku. Szczodrze osolić i popieprzyć. Kilka igiełek rozmarynu i plasterków czosnku włożyć także do środka ryby. Skórę ryby natrzeć domową mieszanką do ryby wymieszaną z oliwą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C (grzanie-góra, środkowa półka) i pieczemy około 30 minut. Rybę podałam z oliwkowym pesto i warzywnymi frytkami.



2 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...