23 października 2015

ZUPA KREM Z DYNI I ZIELONEJ SOCZEWICY Z CHIPSAMI Z JARMUŻU


SKŁADNIKI:
  • 1/2 dyni (moja w całości ważyła 3 kg)
  • włoszczyzna (3 marchewki, 1/4 selera, kawałek kapusty włoskiej, 1 cebula, natka pietruszki, 1 korzeń pietruszki, por)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 1 puszka zielonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 suszone papryczki pepperoni
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku
  • 600 ml wody
  • mleko kokosowe
  • chipsy z jarmużu



PRZYGOTOWANIE:

Warzywa myję, obieram i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej i smażę przez około 10 minut warzywa z dodatkiem pepperoni, soczewicy, ziela, liści i czosnku. Podsmażone warzywa przekładam do thermomixa dolewam wodę i ustawiam czas 25 min/100*C/obr.1. 

Dodatkowo na samej górze założyłam pojemnik do gotowania na parze i przy okazji zrobiłam część dyni oraz brukselkę dla męża.

Gdy zakończył się program gotowania dolałam do zupy 150 ml mleczka kokosowego i ustawiłam czas 1 min/obr. 10.

Zupę podałam z chipsami z jarmużu i kleksem mleczka kokosowego. 

JAK ZROBIĆ CHIPSY JARMUŻOWE? 

 2 garści jarmużu rozsyp na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskaj olejem. Piecz w temperaturze 200*C przez 5 minut :)













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...