SKŁADNIKI:
- 1/2 dyni (moja w całości ważyła 3 kg)
- włoszczyzna (3 marchewki, 1/4 selera, kawałek kapusty włoskiej, 1 cebula, natka pietruszki, 1 korzeń pietruszki, por)
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 goździki
- 1 puszka zielonej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 suszone papryczki pepperoni
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
- 600 ml wody
- mleko kokosowe
- chipsy z jarmużu
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa myję, obieram i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej i smażę przez około 10 minut warzywa z dodatkiem pepperoni, soczewicy, ziela, liści i czosnku. Podsmażone warzywa przekładam do thermomixa dolewam wodę i ustawiam czas 25 min/100*C/obr.1.
Dodatkowo na samej górze założyłam pojemnik do gotowania na parze i przy okazji zrobiłam część dyni oraz brukselkę dla męża.
Gdy zakończył się program gotowania dolałam do zupy 150 ml mleczka kokosowego i ustawiłam czas 1 min/obr. 10.
Zupę podałam z chipsami z jarmużu i kleksem mleczka kokosowego.
JAK ZROBIĆ CHIPSY JARMUŻOWE?
2 garści jarmużu rozsyp na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskaj olejem. Piecz w temperaturze 200*C przez 5 minut :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)
Miłego dnia.