SKŁADNIKI:
- 1 kg mięsa mielonego mięsa wieprzowego (schab lub szynka)
- 500 g mięsa wołowego (polędwica)
- 4 ugotowane jajka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka wędzonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka płaska pieprzu mielonego
- sól do smaku
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 czerstwa bułka (ja użyła bułki z pełnego ziarna)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 surowe jajka
- 2 szalotki (przekroić na pół)
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzać piekarnik do 180 *C
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i czosnek, rozdrobnić 4 sek./obr.5 - zgarnąć na dno naczynia
- Dodać olej i dusić 3 min./varoma./obr.2
- Dodać bułkę, mięso, surowe jaja, sól, pieprz, musztardę dijon i ostrą wędzoną paprykę wymieszać przy pomocy kopystki 1 minuta/interwał/obr.1
- Połowę masy przełożyć do wysmarowanej masłem podłużnej formy o dł ok 30 cm, następnie ułożyć na masie ugotowane jajka i przykryć dokładnie resztą mięsa, dokładnie docisnąć, wygładzić powierzchnię wstawić do piekarnika piec ok 70 min.
SOS HOLENDERSKI
SKŁADNIKI:
- 250 g masła (pokroić na kawałki)
- 50 g wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 żółtka
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 4 min/70*C/obr.2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sok z cytryny, żółtka, sól i pieprz, podgrzać 2 min/70*C/obr.4.
- Wymieszać 4-5 min/72*C/obr.4, jednocześnie powoli wlewać roztopione masło na pokrywkę naczynia miksującego tak, aby spływało cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję.
- Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
O kurcze ta pieczeń wygląda genialnie! Postaram się zrobić coś takiego ale czy mi wyjdzie to nie mam pojęcia :)
OdpowiedzUsuńTo zawsze wychodzi :)
Usuń