20 października 2015

PIECZEŃ RZYMSKA Z SOSEM HOLENDERSKIM. THERMOMIX TM5



SKŁADNIKI:
  • 1 kg mięsa mielonego mięsa wieprzowego (schab lub szynka)
  • 500 g mięsa wołowego (polędwica)
  • 4 ugotowane jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka wędzonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka płaska pieprzu mielonego
  • sól do smaku
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 czerstwa bułka (ja użyła bułki z pełnego ziarna)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 surowe jajka
  • 2 szalotki (przekroić na pół)



PRZYGOTOWANIE:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 *C
  2.  Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i czosnek, rozdrobnić 4 sek./obr.5 - zgarnąć na dno naczynia
  3. Dodać olej i dusić 3 min./varoma./obr.2
  4. Dodać bułkę, mięso, surowe jaja, sól, pieprz, musztardę dijon i ostrą wędzoną paprykę wymieszać przy pomocy kopystki 1 minuta/interwał/obr.1
  5. Połowę masy przełożyć do wysmarowanej masłem podłużnej formy o dł ok 30 cm, następnie ułożyć na masie ugotowane jajka i przykryć dokładnie resztą mięsa, dokładnie docisnąć, wygładzić powierzchnię wstawić do piekarnika piec ok 70 min. 



SOS HOLENDERSKI
SKŁADNIKI:
  • 250 g masła (pokroić na kawałki)
  • 50 g wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz


PRZYGOTOWANIE:
  1. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 4 min/70*C/obr.2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. 
  2. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sok z cytryny, żółtka, sól i pieprz, podgrzać 2 min/70*C/obr.4.
  3. Wymieszać 4-5 min/72*C/obr.4, jednocześnie powoli wlewać roztopione masło na pokrywkę naczynia miksującego tak, aby spływało cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję. 
  4. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. 
















2 komentarze:

  1. O kurcze ta pieczeń wygląda genialnie! Postaram się zrobić coś takiego ale czy mi wyjdzie to nie mam pojęcia :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...