SKŁADNIKI:
- 250 g cebuli (ja użyłam szalotki)
- 250 g masła (pokroić w kawałki)
- 600 g mąki pszennej (ja użyłam orkiszowej)
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 4 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopsytką ze ścianek na dnia naczynia miksującego.
- Dodać masło, wymieszać 5 s/obr. 5.
- Dodać mąkę, ocet i sól, wyrobić 3 min/opcja wyrabiania
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180*C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto wyjąć z naczynia, uformować kulę, podzielić na mniejsze części, każdą rozwałkować (grubość ciasta około 4-5 mm). Powycinać ciasteczka foremkami. Wyłożyć na blasze wyłożonej papierem.
- Piec około 15-20 minut w temperaturze 180*C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)
Miłego dnia.