Ocet jabłkowy
Hipokrates (ojciec medycyny) używał octu jabłkowego już około 400 lat p.n.e. doceniając jego prozdrowotne właściwości:
- Zapobiegnie kamieniom pęcherza i infekcjom układu moczowego
- Wzmocnienie systemu immunologicznego
- Poprawa kondycji fizycznej
- Łagodzenie objawów zapalenia stawów i dny moczanowej
- Ograniczenie infekcji w obrębie zatok i gardła
- Obniżenie wysokiego poziomu cholesterolu
- Leczenie trądziku
- Ochrona przed zatruciem pokarmowym
- Pobudzenie metabolizmu, co wspomaga utratę wagi
- Wspomaganie trawienia i leczenie zaparć
- Zapobieganie zmęczeniu mięśni po ćwiczeniach
- Zwalczanie alergii u ludzi i zwierząt
Zrób go sama:
KROK 1
Do przyrządzenia octu jabłkowego przygotuj: jabłka, malakser lub tarkę, słoik i gazę. Jabłka dokładnie umyj. Wszystkie naczynia potrzebne do przyrządzenia octu jabłkowego wymyj dokładnie wodą z octem spirytusowym. Po occie spirytusowym opłucz naczynia przegotowaną wodą. Jabłka pokrój na małe kawałki. Nie obieraj skórek, ale za to wyrzuć ogryzki.
KROK 2
Pokrojone jabłka zmiksuj w malakserze lub zetrzyj na tarce.
KROK 3
Powstałą pulpę jabłkową przecedź przez gazę. Dokładnie odciśnij sok.
KROK 4
Wlej sok do czystego słoika i przykryj gazą. Wstaw słoik do chłodnego pomieszczenia (7-15°C) na 4 tygodnie. W międzyczasie ze słoika zacznie wydobywać się zapach alkoholu.
KROK 5
Po około 4 tygodniach, kiedy zapach alkoholu zniknie, przecedź ocet jeszcze raz. Ponownie wlej go do słoika i pod przykryciem z gazy wstaw do chłodnego pomieszczenia na kolejne 4 tygodnie.
KROK 6
Dojrzały ocet przelej do butelek i zakorkuj.
SOS DO SAŁATKI:
40 ml octu jabłkowego
10 ml oliwy z oliwek
10 ml oleju rzepakowego
2 utarte ząbki czosnku (tarka o najmniejszych oczkach)
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1 łyżeczka suszonego chilli
Do sałatki potrzebujesz:
- mix sałat z rucolą
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 duża cebula czerwona
- 4 pomidory
- 1 czerwona papryka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)
Miłego dnia.