Zupa Tom Yum Goong to tajska klasyka. Pikantne i kwaśne smaki zmieszane są w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa z tom yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto.
Jest to oryginalny przepis na zupę.
Zdjęcie jest z Tajskiej knajpy- gdzie miałam możliwość spróbowania wielu tradycyjnych słynnych tajskich dań.
Ten i wiele innych ciekawych przepisów znajdziecie też w tym wpisie KLIK
- składniki na 4 porcje
- przygotowanie: 15 minut
- przyrządzenie: 15-20 minut
- 4 łodygi trawy cytrynowej, rozbitej i pociętej na kawałki
- 12 listków limonki Kaffir
- 4 łyżki cienko pociętego galangalu
- 4 korzenie kolendry
- 4 obrane szalotki
- 2 średniej wielkości pomidory
- 500ml własnej roboty bulionu z kurczaka
- szklanka grzybków straw, przepołowionych
- 4 lub 2 tajskie papryczki
- 16 nieobranych, średnich krewetek
- 2,5 łyżeczki sosu rybnego
- 3 łyżeczki pasty chilli (Tajskiej)
- sok z całej limonki
- 6 łyżek mleka krowiego
- 4 podsmażone papryczki chilli (małe)
- 2 łyżki listków świeżej kolendry
- Zagotuj na sporym ogniu bulion.
- Dodaj do niego galangal, trawę cytrynową, korzenie kolendry, liście limonki, ,szalotki i pomidora. Gotuj do uzyskania ziołowego aromatu (ok. 6 minut).
- Dodaj grzyby i krewety.
- Gotuj, aż krewetki zmienią kolor na różowawy, czyli około minuty do dwóch.
- Przypraw sosem rybnym i zdejmij zupkę z ognia, następnie dodawaj: sok z limonki, papryczki chilli, pastę chilli oraz mleko.
- Spróbuj, czy nie potrzeba Ci więcej soku z limonki bądź słonego sosu rybnego.
- Rozlej na talerze i posyp świeżą kolendrą.
zapisane i będzie próbowane
OdpowiedzUsuń