18 czerwca 2017

OSTRO- KWAŚNA ZUPA Z KREWETEK TOM YUM GOONG

Zupa Tom Yum Goong to tajska klasyka. Pikantne i kwaśne smaki zmieszane są w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa z tom yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. 


Jest to oryginalny przepis na zupę.
Zdjęcie jest z Tajskiej knajpy-  gdzie miałam możliwość spróbowania wielu tradycyjnych słynnych tajskich dań.
Ten i wiele innych ciekawych przepisów znajdziecie też w tym wpisie KLIK



  1. składniki na 4 porcje
  2. przygotowanie: 15 minut
  3. przyrządzenie: 15-20 minut


  • 4 łodygi trawy cytrynowej, rozbitej i pociętej na kawałki
  • 12 listków limonki Kaffir
  • 4 łyżki cienko pociętego galangalu
  • 4 korzenie kolendry
  • 4 obrane szalotki
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 500ml własnej roboty bulionu z kurczaka
  • szklanka grzybków straw, przepołowionych
  • 4 lub 2 tajskie papryczki
  • 16 nieobranych, średnich krewetek
  • 2,5 łyżeczki sosu rybnego
  • 3 łyżeczki pasty chilli (Tajskiej)
  • sok z całej limonki
  • 6 łyżek mleka krowiego
  • 4 podsmażone papryczki chilli (małe)
  • 2 łyżki listków świeżej kolendry


  1. Zagotuj na sporym ogniu bulion. 
  2. Dodaj do niego galangal, trawę cytrynową, korzenie kolendry, liście limonki, ,szalotki i pomidora. Gotuj do uzyskania ziołowego aromatu (ok. 6 minut).
  3.  Dodaj grzyby i krewety. 
  4. Gotuj, aż krewetki zmienią kolor na różowawy, czyli około minuty do dwóch.  
  5. Przypraw sosem rybnym i zdejmij zupkę z ognia, następnie dodawaj: sok z limonki, papryczki chilli, pastę chilli oraz mleko. 
  6. Spróbuj, czy nie potrzeba Ci więcej soku z limonki bądź słonego sosu rybnego. 
  7. Rozlej na talerze i posyp świeżą kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...