23 czerwca 2017

Sałatka z oscypkiem i jamon curado






SKŁADNIKI

  • 100 g rukoli
  • 100 g kolorowych pomidorków
  • 1 mały burak (kupuję gotowe ugotowane)
  • 3 małe oscypki owcze
  • 100 g szynki jamon curado




PRZYGOTOWANIE:
Rokolę i pomidory dokładnie umyć i osuszyć.
Pomidorki przekrój na pół. Buraka pokrój w małą kostkę.
Oscypki pokrój w kostkę.
Każdy plaster szynki pozawijaj w rulonik i przekrój na pół.

Wymieszaj delikatnie składniki i polej sosem.



SKŁADNIKI na sos do sałatki: 

  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • sól i pieprz do smaku


PRZYGOTOWANIE: 
Miskę, w której będzie się ubijać sos, posmarować rozciętym ząbkiem czosnku. Wymieszać ubijaczką do piany ocet z solą i musztardą (po dodaniu oliwy sól się nie rozpuści). Cały czas mieszając, dodawać oliwę. Mieszać tak długo, aż składniki utworzą gładki sos.





2 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...