19 czerwca 2017

ŁAGODNA ZUPA TAJSKA Z TOFU TOM YUED

Bardzo popularna tajska zupa, która nie wyrwie wam trzewi, nie obleje siódmym potem i nie skłoni do łez, gdyż z samego swego założenia nie jest ostra.



Jest to oryginalny przepis na zupę.
Zdjęcie jest z Tajskiej knajpy-  gdzie miałam możliwość spróbowania wielu tradycyjnych słynnych tajskich dań.
Ten i wiele innych ciekawych przepisów znajdziecie też w tym wpisie KLIK





  • 1/2 l bulionu dashi
  • 50 g makaronu somen,
  • 3 pieczarki, pokrojone na plasterki,
  • 150 g grzybów shimeji,
  • 250 g tofu, pokrojonego w kostkę,
  • garść szpinaku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 cebula dymka, pokrojona na kawałki,
  • 1 łyżka pasty miso,

  1. Makaron gotować 5 minut, odcedzić. 
  2. Do gotującego się bulionu dashi dodać sos sojowy, wrzucić pieczarki, shimeji i tofu, gotować jakieś 3 minuty. 
  3. Wyłączyć gaz, dodać pastę miso, szpinak i cebulkę dymkę. 
  4. Mieszać, aż miso się rozpuści. 
  5. Wlać do miseczek z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...