Bardzo popularna tajska zupa, która nie wyrwie wam trzewi, nie obleje siódmym potem i nie skłoni do łez, gdyż z samego swego założenia nie jest ostra.
Jest to oryginalny przepis na zupę.
Zdjęcie jest z Tajskiej knajpy- gdzie miałam możliwość spróbowania wielu tradycyjnych słynnych tajskich dań.
Ten i wiele innych ciekawych przepisów znajdziecie też w tym wpisie KLIK
- 1/2 l bulionu dashi
- 50 g makaronu somen,
- 3 pieczarki, pokrojone na plasterki,
- 150 g grzybów shimeji,
- 250 g tofu, pokrojonego w kostkę,
- garść szpinaku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 cebula dymka, pokrojona na kawałki,
- 1 łyżka pasty miso,
- Makaron gotować 5 minut, odcedzić.
- Do gotującego się bulionu dashi dodać sos sojowy, wrzucić pieczarki, shimeji i tofu, gotować jakieś 3 minuty.
- Wyłączyć gaz, dodać pastę miso, szpinak i cebulkę dymkę.
- Mieszać, aż miso się rozpuści.
- Wlać do miseczek z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)
Miłego dnia.