28 stycznia 2016

Pierogi ruskie "Ruskie kapelusze"









Za ciasto posłużyła mi specjalna mąka bezglutenowa do wyrobu pierogów. Ciasto przygotowałam wedle zaleceń producenta na opakowaniu. 



FARSZ:
  • 500 g sera białego tłustego lub półtłustego
  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu  czarnego



Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki, twaróg, cebulkę, sól i pieprz wrzucamy do dużej miski i ugniatamy ugniataczem do ziemniaków do uzyskania gładkiego farszu. Nie mam w domu praski, ale robiąc to ugniatakiem również można uzyskać super efekt. 


Sklejenie pierogów w tradycyjny sposób to dla mnie totalnie czarna magia. Dlatego powstały "kapelusiki" :). 


Informacje o produkcie:

CIASTO PIEROGOWO-MAKARONOWO-NALEŚNIKOWE 500g BEZGLUTEN

Mieszanka skrobi kukurydzianej oraz mąki kukurydzianej przeznaczona do przygotowywania pierogów, makaronów, naleśników, zacierek, racuchów, panierowania mięsa i innych potraw niezawierających glutenu, pszenicy, konserwantów. Produkt nie zawiera glutenu i laktozy.


Składniki: 
  • skrobia kukurydziana, 
  • skrobia ziemniaczana, 
  • mąka ryżowa, 
  • skrobia pszenna bezglutenowa, 
  • glukoza, 
  • substancja zagęszczająca: guma guar, E464 (Hydroksypropylometyloceluloza - jest wytwarzana z celulozy, 
  • środek zagęszczający, 
  • wypełniacz, 
  • błonnik pokarmowy, 
  • środek przeciwzbrylający i emulgator); 
  • błonnik pokarmowy, 
  • regulator kwasowości: E 575 (środek spulchniający Lakton kwasu glukonowego - zaliczany jest do substancji nieszkodliwych); 
  • substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu.


Koncentrat do sporządzania pierogów, naleśników i makaronu.

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...