Za ciasto posłużyła mi specjalna mąka bezglutenowa do wyrobu pierogów. Ciasto przygotowałam wedle zaleceń producenta na opakowaniu.
FARSZ:
- 500 g sera białego tłustego lub półtłustego
- 500 g ziemniaków
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki, twaróg, cebulkę, sól i pieprz wrzucamy do dużej miski i ugniatamy ugniataczem do ziemniaków do uzyskania gładkiego farszu. Nie mam w domu praski, ale robiąc to ugniatakiem również można uzyskać super efekt.
Sklejenie pierogów w tradycyjny sposób to dla mnie totalnie czarna magia. Dlatego powstały "kapelusiki" :).
Informacje o produkcie:
CIASTO PIEROGOWO-MAKARONOWO-NALEŚNIKOWE 500g BEZGLUTEN
Mieszanka skrobi kukurydzianej oraz mąki kukurydzianej przeznaczona do przygotowywania pierogów, makaronów, naleśników, zacierek, racuchów, panierowania mięsa i innych potraw niezawierających glutenu, pszenicy, konserwantów. Produkt nie zawiera glutenu i laktozy.
Składniki:
- skrobia kukurydziana,
- skrobia ziemniaczana,
- mąka ryżowa,
- skrobia pszenna bezglutenowa,
- glukoza,
- substancja zagęszczająca: guma guar, E464 (Hydroksypropylometyloceluloza - jest wytwarzana z celulozy,
- środek zagęszczający,
- wypełniacz,
- błonnik pokarmowy,
- środek przeciwzbrylający i emulgator);
- błonnik pokarmowy,
- regulator kwasowości: E 575 (środek spulchniający Lakton kwasu glukonowego - zaliczany jest do substancji nieszkodliwych);
- substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu.
Koncentrat do sporządzania pierogów, naleśników i makaronu.
Idealne i wspaniałe.
OdpowiedzUsuńSuper artykuł. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń