3 listopada 2015

Gołąbki z farszem z kaszy jaglanej i mięsa wieprzowego


SKŁADNIKI:
  • 400 g  kaszy jaglanej
  • 800-1000 g mięsa wieprzowego z szynki (zmielić na średnich oczkach)
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1 główka kapusty białej, można użyć włoskiej (nie za mała i nie za duża)


PRZYGOTOWANIE:

Kaszę ugotować wedle zaleceń producenta. Do kaszy dodać mięso, drobno posiekaną szalotkę i czosnek, doprawić. Dokładnie wymieszać. Kapustę obgotować (pozbawioną głąba) aby zmiękła i aby łatwiej odrywać liście. Każdego liścia wypełnić farszem i zawijać (postaraj się ciasno). Dno garnka wyłóż "zepsutymi" liśćmi. Układaj gołąbki jeden obok drugiego. Zalej wrzątkiem i gotuj. Z innych pozostałych liści zrób przykrywkę. Gotowałam tak 40 minut na średnim ogniu. 



SOS DO GOŁĄBKÓW:

  • 2 puszki pomidorów
  • 1/3 szklanki kaparów
  • natka pietruszki
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 papryka czerwona


PRZYGOTOWANIE:

Do naczynia miksującego Thermomixa włóż wszystkie składniki.  
5 min/100*C/8 obr.








1 komentarz:

  1. Świetny post, właśnie jem gołąbki!
    obs za obs? ja już, teraz pani :)

    nonstopyou.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...