SKŁADNIKI:
- 400 g kaszy jaglanej
- 800-1000 g mięsa wieprzowego z szynki (zmielić na średnich oczkach)
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- 1 główka kapusty białej, można użyć włoskiej (nie za mała i nie za duża)
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę ugotować wedle zaleceń producenta. Do kaszy dodać mięso, drobno posiekaną szalotkę i czosnek, doprawić. Dokładnie wymieszać. Kapustę obgotować (pozbawioną głąba) aby zmiękła i aby łatwiej odrywać liście. Każdego liścia wypełnić farszem i zawijać (postaraj się ciasno). Dno garnka wyłóż "zepsutymi" liśćmi. Układaj gołąbki jeden obok drugiego. Zalej wrzątkiem i gotuj. Z innych pozostałych liści zrób przykrywkę. Gotowałam tak 40 minut na średnim ogniu.
SOS DO GOŁĄBKÓW:
- 2 puszki pomidorów
- 1/3 szklanki kaparów
- natka pietruszki
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 papryka czerwona
PRZYGOTOWANIE:
Do naczynia miksującego Thermomixa włóż wszystkie składniki.
5 min/100*C/8 obr.
Świetny post, właśnie jem gołąbki!
OdpowiedzUsuńobs za obs? ja już, teraz pani :)
nonstopyou.blogspot.com