PRZEPIS NA BEZĘ (z książki "Nie...zwykła kuchnia, bo każdy jest inny" Kinga Paruzel)
SKŁADNIKI:
- 6 białek w temperaturze pokojowej
- 350 g cukru drobnego do wypieków (ja użyłam trzcinowego- zmiksowałam go na cukier puder)
- łyżeczka białego octu winnego (ja miałam tylko jabłkowy)
- 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (ja użyłam ziemniaczanej)
- opcjonalnie dodatkowo 1 łyżeczka kakao
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nastawić na 170*C z funkcją grzania góra i dół. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na kich okręgi o średnicy 21 cm. (Ja odrysowałam mały talerz). Do miksera wbić jajka i miksować na najwyższych obrotach przez minutę. Potem zmniejszyć obroty i stopniowo minuta po minucie dodać po łyżce cukru. Dalej miksować do uzyskania błyszczącej i gęstej piany. Teraz dalej miksować i dodawać stopniowo skrobię i ocet. UWAGA !!! ja dodałam łyżeczkę kakao aby beza uzyskała taki ciemniejszy kolor. Miksować jeszcze przez około 2-3 minuty. Masę wyłożyć na papier. Wsadzić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 140*C i piec przez 70 minut. Po upływie czasu nie otwierać piekarnika, pozostawić do całkowitego wystygnięcia w zamkniętym piekarniku.
SOS ORZECHOWO- CZEKOLADOWY
SKŁADNIKI:
- 2 garści orzeszków ziemnych (nie solonych i nie prażonych) - zmiksować na pył
- 250 g serka mascarpone
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki miodu
- 6 żółtek
- 1 łyżka surowego kakao
- 1 łyżka masła orzechowego bez soli i cukru
PRZYGOTOWANIE:
I to jest najprościej :).
Orzechy zmiksować 10 sek/ 10 obr.
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu thermomixa. Nastawić czas 5 minut. Temperaturę 60 stopni i obroty 6. Proste prawda?
Normalnie to musiałabym zmiksować blenderem i potem podgrzewać.
WYSTUDZIĆ !!!
Warto było poświęcić czas, tort rewelacja :)
OdpowiedzUsuń