Podstawowy przepis na ciasto eklerkowe. Upieczone eklerki można później według własnego uznania podawać z bitą śmietaną, kremem owocowym lub budyniem. Smacznego!
Składniki
- 150 g wody
- 10 g cukru
- szczypta soli
- 80 g masła
- 120 g mąki
- 3 jajka
Sposób przygotowania
- Masło, cukier, sól i wodę umieszczamy w naczyniu miksującym Thermomix i gotujemy mieszając czas 5 min/temp.100/obr.1.
- Dodajemy mąkę i znowu mieszamy czas 20s/obr.4
- Pozostawiamy do ostygnięcia na ok. 15 minut.
- Następnie ustawiamy na obroty 5 i mieszając dodajemy po jednym jajku. Jeżeli damy już wszystkie jajka wtedy mieszamy jeszcze 30s/obr.5
- Ciasto dajemy do rękawa i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kulki.
- Pieczemy na nagrzanym piekarniku do 200 stopni ok 20 minut.
- Studzimy w otwartym piekarniku.
Sos czekoladowy:
- 100 g czekolady gorzkiej 70% kakao
- 1 łyżeczka masła
- 1/4 szklanki mleka
Sposób przygotowania:
- Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr 9.
- Dodać masło i mleko, podgrzać 4 min/100°C/obr. 2, przelać sos czekoladowy do innego naczynia.
Krem do eklerków
- 1 opakowania budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka masła
- 700 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
W garnuszku zagotuj 500 ml mleka. Pozostałą ilość wymieszaj z budyniami, mąkami i cukrem. Stopniowo dolewaj do gotującego się mleka. Mieszaj szybko i energicznie aby nie powstały grudki. Na sam koniec dodaj masło i również ile sił mieszaj bardzo szybko. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
EKLERKI UDEKORUJ KOLOROWĄ POSYPKĄ DELECTA
Lubię i robię. Mają tylko jedną wadę - błyskawicznie znikają:)
OdpowiedzUsuńDokładnie :) ja nawet samo upieczone ciasto zjadałam gorące :)
Usuńsuper!
OdpowiedzUsuń