Strony

4 grudnia 2015

Eklerki z kremem i sosem czekoladowym

Podstawowy przepis na ciasto eklerkowe. Upieczone eklerki można później według własnego uznania podawać z bitą śmietaną, kremem owocowym lub budyniem. Smacznego!



Składniki

  • 150 g wody
  • 10 g cukru
  • szczypta soli
  • 80 g masła
  • 120 g mąki
  • 3 jajka


Sposób przygotowania

  1. Masło, cukier, sól i wodę umieszczamy w naczyniu miksującym Thermomix i gotujemy mieszając czas 5 min/temp.100/obr.1.
  2. Dodajemy mąkę i znowu mieszamy czas 20s/obr.4
  3. Pozostawiamy do ostygnięcia na ok. 15 minut.
  4. Następnie ustawiamy na obroty 5 i mieszając dodajemy po jednym jajku. Jeżeli damy już wszystkie jajka wtedy mieszamy jeszcze 30s/obr.5
  5. Ciasto dajemy do rękawa i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kulki.
  6. Pieczemy na nagrzanym piekarniku do 200 stopni ok 20 minut.
  7. Studzimy w otwartym piekarniku.



Sos czekoladowy:

  • 100 g czekolady gorzkiej 70% kakao
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/4 szklanki mleka


Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr 9.
  2. Dodać masło i mleko, podgrzać 4 min/100°C/obr. 2, przelać sos czekoladowy do innego naczynia.


Krem do eklerków

  • 1 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 700 ml mleka
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Sposób przygotowania:

W garnuszku zagotuj 500 ml mleka. Pozostałą ilość wymieszaj z budyniami, mąkami i cukrem. Stopniowo dolewaj do gotującego się mleka. Mieszaj szybko i energicznie aby nie powstały grudki. Na sam koniec dodaj masło i również ile sił mieszaj bardzo szybko. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. 



EKLERKI UDEKORUJ KOLOROWĄ POSYPKĄ DELECTA 












Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

3 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...