Składniki:
4 piersi z kurczaka
1 puszka czerwonej fasoli z kukurydzą w sosie pomidorowym
1 natka pietruszki
1 główka czosnku
2 łyżki suszonej papryki
3 łyżki oliwy
2 duże cebule
1 ogórek
przyprawy: garam masala, świeżo zmielony pieprz, szczypta soli, majeranek
1 duża czerwona papryka
zielone i czarne oliwki
1/4 kostki sera feta
1 puszka czerwonej fasoli z kukurydzą w sosie pomidorowym
1 natka pietruszki
1 główka czosnku
2 łyżki suszonej papryki
3 łyżki oliwy
2 duże cebule
1 ogórek
przyprawy: garam masala, świeżo zmielony pieprz, szczypta soli, majeranek
1 duża czerwona papryka
zielone i czarne oliwki
1/4 kostki sera feta
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Dzielimy każdą piersi na dwie części wzdłuż. Umieszczamy w głębszym pojemniku jedna obok drugiej i zalewamy zalewą (oliwa, suszona papryka, świeżo zmielony pieprz). Odkładamy do lodówki na jakieś 30 minut, po uprzednim wymieszaniu mięska z marynatą. Aromatyczne mięsko przekładamy na blaszkę, którą uprzednio wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Na piersi kładziemy posiekaną natkę pietruszki, zalewamy zawartością puszki z fasolą i kukurydzą. następnie ogórka kroimy w plasterki i paprykę z paseczki. Kładziemy na warstwę z fasolką. Luźno rzucamy czosnek. Kolejno idzie teraz pokrojona cebula, rozkruszona feta i oliwki. Całość doprawiam majerankiem. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200 stopni z opcją i góra i dół. Pieczemy 35-40 minut.
Bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis, wszystkie składniki lubię.
OdpowiedzUsuń