Strony

31 sierpnia 2014

Indyjska zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:
  • 1 porcja rosołowa
  • 1 pęczek włoszczyzny (3 marchewki, seler z natką, korzeń pietruszki z natką, 3 ząbki czosnku, 1 por, 1 duża cebula, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu)
  • garść posiekanej kolendry
  • 1 marchewka duża
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 papryczka chilli (ja użyłam zielonej pepperoni)
  • garść suszonych moreli
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka utartego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka Powder Curry Hot z firmy MIDA'S (dostępne w Magnolii w sklepie z przyprawami świata)
  • świeżo mielony pieprz
  • sól morska
  • cieciorka
  • kukurydza
  • groszek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego (dostępny w Lidlu podczas tygodnia azjatyckiego)
  • 1 łyżeczka czerwonej mielonej papryki ostrej
  • półtora litra wody
  • mleczko kokosowe



Przygotowanie wywaru:
Wywar do zupy przygotowujemy tak jak na tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu.

 Przygotowanie zupy:
W drugim garnku roztapiamy masło wraz z oliwą. Dodajemy do niego utartą na grubych oczkach marchewkę, chwilę smażymy. Dodajemy opłukaną na sitku soczewicę, posiekaną paprykę, czosnek i imbir. Smażymy około 5 minut. Dodajemy posiekane morele oraz 1/2 łyżeczki ziarenek pieprzu syczuańskiego. Powoli zalewamy składniki bulionem, tak około półtora litra bulionu (wraz z warzywami jakie w nim są). Do gotującej się zupy dodajemy mieloną paprykę i curry. Dodajemy także posiekaną natkę około 1 łyżki i kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy blenderem. 

Do miseczki nakładamy groszek i kukurydzę. Nakładamy gęstą zupę. Kleks z mleczka kokosowego i cieciorka. 
Gotowe !!!










Światowe zupy

2 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...