Wskazówki !!!
- Ser kup w plastrach to zaoszczędzi Tobie czas.
- Przed rozpoczęciem pracy włącz piekarnik niech się już nagrzewa.
- 200 stopni, opcja pieczenia góra i dół.
SKŁADNIKI:
- 1 bochenek chleba
- 1/2 kostki masła
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- pęczek cebulki dymki
- 10 plasterków sera żółtego (ja użyłam morskiego)
- 1 kulka sera mozzarella
- serek kremowy Arla Apetina czosnek i zioła
- świeżo mielony pieprz
- szczypta soli
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżka lubczyku
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- 4-5 pieczarek
PRZYGOTOWANIE:
Chleb ponacinać ostrym nożem tak aby powstały na nim kostki, ale uważać żeby nie poprzecinać go na wylot. Ser żółty w plastrach przeciąć na trzy części, mozzarella w cienkie plasterki, pieczarki w plasterki. W mikrofali roztapiamy masło minuta lub półtorej. Natkę i dymkę siekamy dodajemy masło, oliwę, 3 łyżeczki serka kanapkowego czosnkowo-ziołowego, czosnek granulowany, lubczyk i czosnek niedźwiedzi. Wymieszać. Chleb wypełnić serami i pieczarkami. Następnie wysmarować od środka i od góry marynatą maślano-ziołową. Zawinąć w papier i folię. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Ostatnie 5 minut piec bez przykrycia.
Przygotowanie wraz z pieczeniem zajmie Wam nie więcej niż 20-30 minut.
uwielbiam taki chlebek!
OdpowiedzUsuńzrobiłam pierwszy, ale już nie ostatni raz :)
Usuńpysznie, szybko, pomysłowo ;)
OdpowiedzUsuńi takie właśnie powinno być gotowanie :)
UsuńŚwietny przepis :) Będę musiała kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuń