24 maja 2015

Zapiekany chleb z serem i ziołami


Wskazówki !!!

  • Ser kup w plastrach to zaoszczędzi Tobie czas. 
  • Przed rozpoczęciem pracy włącz piekarnik niech się już nagrzewa.
  • 200 stopni, opcja pieczenia góra i dół.


SKŁADNIKI:
  • 1 bochenek chleba
  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • pęczek cebulki dymki
  • 10 plasterków sera żółtego (ja użyłam morskiego)
  • 1 kulka sera mozzarella
  • serek kremowy Arla Apetina czosnek i zioła
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1  łyżka lubczyku
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 4-5 pieczarek



PRZYGOTOWANIE:

Chleb ponacinać ostrym nożem tak aby powstały na nim kostki, ale uważać żeby nie poprzecinać go na wylot. Ser żółty w plastrach przeciąć na trzy części, mozzarella w cienkie plasterki, pieczarki w plasterki. W mikrofali roztapiamy masło minuta lub półtorej. Natkę i dymkę siekamy dodajemy masło, oliwę, 3 łyżeczki serka kanapkowego czosnkowo-ziołowego, czosnek granulowany, lubczyk i czosnek niedźwiedzi. Wymieszać. Chleb wypełnić serami i pieczarkami. Następnie wysmarować od środka i od góry marynatą maślano-ziołową. Zawinąć w papier i folię. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Ostatnie 5 minut piec bez przykrycia.


Przygotowanie wraz z pieczeniem zajmie Wam nie więcej niż 20-30 minut.

















30 minut z Apetiną

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. zrobiłam pierwszy, ale już nie ostatni raz :)

      Usuń
  2. pysznie, szybko, pomysłowo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i takie właśnie powinno być gotowanie :)

      Usuń
  3. Świetny przepis :) Będę musiała kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...