Minęły już prawie 2 tygodnie od kiedy wróciliśmy z wakacji. Wciąż tęsknimy za tamtejszym jedzeniem. Grecy / Kreteńczycy wiedzą co to dobra kuchnia, czyli taka, która skrada serca turystów. Na Krecie byłam trzeci raz :) To chyba o czymś świadczy prawda?
Dlatego ten dzisiejszy wpis jest inspirowany smakami kreteńskimi.
Kuchnia Grecka potrafi byś bardzo skomplikowana, ale także bardzo prosta. Przy czym bardzo zaskakuje w swojej prostocie. Wiadomo to nie smakuje jak tam, ale chociaż na chwilę mogłam przenieść się w tamto miejsce jeszcze raz.
Danie podkreśliły smak suszone oliwki prosto z targu warzywnego w Chanii.
SKŁADNIKI:
- 6 ziemniaków
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki
- szczypta soli z przyprawami (ja do młynka z solą dodałam jagody goi, pieprz, chilli, ususzone liście curry i rozmaryn)
- 1 cebula czerwona
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżeczki jogurtu greckiego
- świeżo mielony pieprz
- sok z 1 cytryny
- garść suszonych oliwek
- garść ARLA APETINAW KOSTKACH CLASSIC Z CZOSNKIEM I PIETRUSZKĄ
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni typu WOK podgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Ziemniaki umyć, najlepiej szczotką, ponieważ do tego przepisu ziemniaki zostawiamy w skórkach. Kroimy na kostkę takie mniej więcej 1 do 1.5 cm kawałki. Pokrojone ziemniaki przekładamy na WOK'a i doprawiamy oregano,papryką i solą z przyprawami. Co jakiś czas przemieszać. Na WOK'u taka porcja będzie idealnie wysmażona po upływie 15-20 minut. Podczas smażenia obrać cebulę i pokroić w piórka. Czosnek posiekać, Natkę posiekać. W słoiczku wymieszać 4 łyżki oliwy, jogurt, czosnek, sok z cytryny i pieprz. Będzie to super aromatyczny sos. Gdy ziemniaki będą już gotowe przekładamy je na talerz, posypujemy cebulą, oliwkami, skrapiamy sosem i na sam koniec dodajemy posiekaną natkę oraz ser.
Szybko, prosto i niebywale smacznie..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)
Miłego dnia.