SKŁADNIKI NA DOMOWY BUDYŃ:
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru białego
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE:
W rondelku na średnim ogniu gotujemy mleko, do momentu aż mleko na brzegach rondelka wytworzy tworzą bulgocące pęcherzyki. W misce wymieszać cukier, mąkę kukurydzianą i sól. Przesypać do gorącego mleka, delikatnie mieszać trzepaczką aż do rozpuszczenia się składników. Nadal gotować i mieszać aż do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, wymieszać z ekstraktem wanilii i masłem.
SKŁADNIKI NA DOMOWE KAKAOWE CIASTECZKA OWSIANE Z CHILLI:
- 1 szklanka miękkiego masła
- 3 łyżki śmietany
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka soli
- 1 1/2 łyżeczki mielonego chilli
- 3 łyżki ciemnego kakao E.Wedel
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 3 szklanki płatków owsianych
PRZYGOTOWANIE:
W średniej misce wymieszać razem masło, śmietanę, i brązowy cukier. Rozbełtać jajka, a następnie wymieszać z wanilią i chilli. Połącz ze sobą mąkę, sodę, sól; dodaj następnie do kremowej konsystencji ciasta. Wymieszać ciasto z płatkami, kakaem i siemieniem. Zakryć miskę z ciastem i odłożyć do lodówki na godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Arkusze papieru do pieczenia lekko posmaruj tłuszczem. Uformuj ciasto na kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie umieść 2 cm od siebie na arkuszach papieru do pieczenia. Spłaszczyć delikatnie każde ciasteczko.
Piec przez 8 do 10 minut w rozgrzanym piekarniku. Pozostawić do ostygnięcia ciasteczka na blasze do całkowitego wystygnięcia.
Mmm, to dopiero smakowity deser :)
OdpowiedzUsuńnie ma nic lepszego jak domowy budyn :)
OdpowiedzUsuń