FAST FOOD
Wcale nie musi nam się źle kojarzyć o ile wiemy co jemy. W moim domu najbardziej zależy mi na brzuszku mojego synka. Każdego dnia staram się urozmaicać jego dietę, a przy okazji sama na tym skorzystać. Ja jako rodzic sama sobie czasem pozwolę na śmieciowe jedzenie. Nic na to nie poradzę, jestem mało asertywna jeśli chodzi o walkę z zachciankami.
Grzyby i pieczarki
Grzyby są ciężkostrawne, nie powinno się ich podawać dzieciom przed ukończeniem 3 roku życia, natomiast pieczarki można podać już powyżej 12 miesiąca życia, oczywiście nie surowe, a po obróbce termicznej.
Pieczarka
- Jest też bogata w błonnik pokarmowy (ponad 8 g/ 100 g produktu).
- Jest niskokaloryczna i nie zawiera cholesterolu.
- Co najciekawsze, pieczarka zawiera prowitaminę D, niezwykle ważną dla ochrony kości.
- Cenna jest również zawartość witamin z grupy B (B1, B2, B3), mających pozytywny wpływ na metabolizm. Pieczarka zawiera także wachlarz składników mineralnych- fosfor, potas, żelazo, miedź czy selen.
Zamienniki
Warto je stosować. Zamiast zwykłej bagietki kupmy taką pełnoziarnistą. Bułkę zawsze można wysmarować własnej roboty sosem pomidorowym. Wystarczy w garnuszki roztopić odrobinę masła i dodać 2 duże pomidory obrane ze skórki. Doprawić pieprzem i solą, smaku doda również posiekana bazylia. dzięki takiemu sosikowi bułki staną się nasączone i smaczniejsze.
Składniki:
- 1 długa ciemna bagietka z pełnego ziarna
- 5 pieczarek
- 5 plasterków ulubionej wędliny
- 4 plasterki sera gouda
- domowej roboty sos pomidorowy
- suszona bazylia
- szczypta chilli
Przygotowanie:
Bagietki przekrawamy na 4 części na mniejsze kawałki, aby uzyskać 4 zapiekanki. Wnętrze bagietek smarujemy domowej roboty sosem pomidorowym, dodajemy szynkę i ser (pokrojone w kostkę lub cienkie paseczki), pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Doprawiamy bazylią i szczyptą chilli. Umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200 stopni funkcja grzania góra i dół. Czas pieczenia około 10-15 minut.
zapiekanki to fajna sprawa!
OdpowiedzUsuńsmykwkuchni.blogspot.com