Strony

2 listopada 2014

Diabelska zupa krem z czerwonej papryki- Paliwo Rakietowe


Składniki i przepis na wywar (bulion):

Składniki:

  • 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka
  • 1 cebula
  • por
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • natka kopru
  • natka pietruszki
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • czosnek (5 ząbków obrane)
  • czubata łyżka ususzonych papryczek chilli


  • 8 czerwonych papryk
  • 3 duże cebule
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie wywaru:
Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr. Więcej o bulionetce na samym końcu posta. Wy oczywiście możecie zrobić tradycyjny wywar na porcji rosołowej lub dowolnym mięsie. Wywar na zupę gotuję na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Gdy wywar będzie gotowy wyławiam z niego por, ponieważ niszy on blender (2 już straciłam). Całą resztę można spokojnie miksować bez obaw. 

Dodatkowo:
Do gotującego się wywaru dodaję uduszoną paprykę. Dusiłam ją w głębokiej patelni gdzie dodałam masło i posiekana cebulę. Paprykę doprawiłam szczyptą soli himalajskiej i pieprzem. Dusiła się około 30-40 minut. 
Całość zmiksowałam blenderem.

Dodatki:
Zupę dodatkowo  doprawiłam kefirem. Dzięki niemu zupa jest nieco mniej ostra :)




"Bulionetka do duszonych mięs Knorr jest doskonałym sposobem na wydobycie prawdziwie głębokiego, mięsnego smaku dania. Stanowi niezawodną bazę do gulaszów. Polecam wypróbowanie działania Bulionetki w moich przepisach na Duszoną wołowinę z ciemnym piwem Guinness oraz Wołowinę duszoną. W swojej kuchni dodaję Bulionetkę również do dań z mięsa mielonego, np. do  sosu bolognesu, aby wzbogacić ich mięsny smak i aromat. Bulionetka znajdzie swoje zastosowanie również jako baza do sosu, który następnie zagęszczamy do smaku mąką kukurydzianą zmieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Polecam szczególnie mój przepis na sos pieczeniowy, przyrządzany na pieczonych kościach, do którego dodaję smażoną cebulkę - efekt jest po prostu pyszny! Używam Bulionetki również jako glazury dla steków, nadając im w ten sposób piękny połysk i cudowny, głęboki aromat". -> 
Marco Pierre White, ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr 





Składniki

  • bulion drobiowy [woda, mięso kurze (0,2%)]
  • sól
  • tłuszcz palmowy
  • cukier
  • ekstrakt drożdżowy
  • tłuszcz kurzy (2,0%)
  • marchew (1,4%)
  • aromaty (w tym jęczmień)
  • por (0,9%)
  • substancje żelujące: guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego
  • natka pietruszki
  • czosnek
  • pieprz
  • syrop karmelowy
  • maltodekstryna
  • barwnik: karoteny
  • Może zawierać seler.

Marka

  • Knorr

Cechy
1 bulionetka na 400 g mięsa

  • doskonały smak leży w naszej naturze
  • bez: konserwantów, sztucznych barwników, glutaminianu sodu
  • długo gotowana na wolnym ogniu
  • Nazwa produktu uregulowana prawnie
  • Bulion drobiowy

Pozostałe informacje

  • 1 porcja** zawiera: 65 kJ 15 kcal <1%*
  • W 100 ml: 25 kJ/5 kcal


Pakowany w atmosferze ochronnej.

Produkt może naturalnie krystalizować, co nie wpływa na jego jakość.

*% referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
**Opakowanie pozwala na przygotowanie 4 porcji po 250 ml (1 bulionetka to 2 porcje)

Zalecenia dla alergików

  • Seler - Może zawierać
  • Jęczmień - Zawiera


Dodatki

  • MSG (glutaminian) - Nie zawiera
  • Barwniki sztuczne - Nie zawiera
  • Substancje konserwujące - Nie zawiera


Przechowywanie

  • Przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce, zużyć w ciągu 3 dni.

Przygotowanie i stosowanie
Sposób użycia:

  • Bulionetkę rozpuść w 500 ml wrzącej wody. Jeśli wolisz delikatniejszy bulion, rozpuść bulionetkę w 1 l wrzącej wody.
  • Bulionetkę możesz dodawać też bezpośrednio do dania


Szybkie zupy!

6 komentarzy:

  1. Wow, ale świetny pomysł na zupę. I jeszcze ten kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj zjadłabym! Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolor ma prawdziwie diabelski! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostra przyda się na rozgrzewkę nie tylko teraz ale i zimą – widać niesamowite zaangażowanie autora w tworzeniu bloga – gratulacje :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...