10 lipca 2017

Ciasto jaglane

Ten nieziemsko smaczny przepis znalazłam na blogu Anny Sudoł autorki bloga GROCHEM O GARNEK. Ja minimalnie go zmieniłam- ale mój jest bardziej kaloryczny poprzez użycie gotowej masy krówkowej :) Ania mam nadzieję, że się nie gniewasz iż zamieszczam ten wpis.




Skład (tortownica o średnicy 22-24 cm):

SPÓD

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 200 g daktyli suszonych namoczonych we wrzątku
  • 1 szklanka orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki wody,


MASA

  • 4 woreczki kaszy jaglanej*
  • sok z całej cytryny
  • 2 czubate łyżki miodu (użyłam klonowego bo tylko taki miałam)
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 2 łyżki masła orzechowego (polecam Primavika bez soli i bez cukru),
  • szczypta soli,


  • garść orzeszków ziemnych i masa krówkowa (1/2 puszki).


W Thermomixie lub mikserze/malakserze zmiksować ze sobą wszystkie składniki na spód, do momentu aż powstanie taka plastyczna masa. Tak przygotowaną masę wyłożyć dociskając dłońmi dno foremki (polecam co jakiś czas dłonie zmoczyć w zimnej wodzie- mnie się przyklejała masa do rąk), całość wstawić do lodówki. (Nie myjcie naczynia Thermomixa/miksera lub malaksera- możecie w nim na spokojnie przygotować masę :)).

Ugotowaną, ale już dobrze ostudzoną kaszę jaglaną włożyć do misy Thermomixa lub innego urządzenia typu mikser/malakser razem z resztą składników na masę, całość należy miksować na wysokich obrotach do uzyskania gładkiego kremu bez grudek. U Anny było to jakieś 5 minut, u mnie trochę więcej- ale ja też lekko zmodyfikowałam ilości produktów. Po tym czasie gładką masę wylać na schłodzony spód, wyrównać i wyłożyć na wierzch masę krówkową taką od razu w puszki, posypać orzeszkami a następnie ponownie wstawić do lodówki.

Ciasto przed podaniem schładzać przez minimum 4 godziny.


"By ugotować kaszę do tego przepisu należy na drobnym sitku bardzo obwicie przepłukać kaszę pod gorącą wodą, wrzucić na patelnie i prażyć, aż zacznie pachnieć orzechami. Następnie zalać 3 szklankami wody i gotować na niewielkim ogniu, czasem mieszając około 20 minut, aż ziarenka zaczną się rozpadać."

ORYGINAŁ Przepisu

 http://www.grochemogarnek.pl/2017/01/jaglane-ciasto-z-solonym-karmelem-i-orzechami-bez-pieczenia/


W moim wykonaniu





2 komentarze:

  1. Mmm, wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? :)

      Zobacz u pierwotnej autorki przepisu archiwum. Znajdziesz tam całą masę ekstra pomysłów.

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...