27 czerwca 2016

Sernik czekoladowy z bezową pierzynką i borówką leśną



SKŁADNIKI NA SERNIK:
  • 1 kg sera twarogowego (zmielonego, gotowy do sernika)
  • 6 jajek
  • 50 g naturalnego kakao
  • 10 tabletek słodziku
  • 50 g rodzzynek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy


PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować tak aby powstała gładka masa. Masę przelać do blaszki (natłuszczonej). Ja użyłam jak zwykle tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni (termoobieg z funkcja grzania góra i dół).

SKŁADNIKI NA PIERZYNKĘ:
  • 6 białek
  • 2 łyżki płaskie cukru pudru
  • 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej
  • aromat pomarańczowy


PRZYGOTOWANIE:
Białka z pozostałymi składnikami ubijamy na sztywną pianę. Na chwilę wyjmujemy sernik z piekarnika i pierzynkę wylewamy na masę sernikową. Ponownie umieszczamy blaszkę w piekarniku. Zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez 60 minut :)










4 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...