4 czerwca 2016

Ośmiorniczki w sosie śmietanowym z makaronem ryżowym i sałatką hiszpańską


SKŁADNIKI:
  • 200 g marynowanych w oleju ośmiorniczek
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • szczypta chilli
  • łyżka masła czosnkowego
  • szklanka śmietanki 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 g szynki dojrzewającej jamón curado (Szynki dojrzewające są gastronomiczną dumą Hiszpanii. Ich produkcja począwszy od hodowania świń jest ściśle określona, nadzorowana i przeprowadzona z dbałością o największe szczegóły. Dojrzewanie szynki polega na zasoleniu mięsa oraz jego wysuszeniu. Szynki różnią się od siebie w zależności od rodzaju świń z jakich zostały wytworzone, użytej nogi (przednia lub tylna) oraz okresu dojrzewania. Istnieje nawet specjalny przyrząd do krojenia jamón curado, tzw. jamonera.
  • kilka plasterków sera gouda
  • makaron ryżowy (250 g) - przgotować wedle zaleceń danego producenta
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
  • 1 opakowanie mixu sałat
  • 50 g sera koziego
  • 50 g szynki dojrzewającej jamón curado
  • 3 łyżki rodzynek
  • krem balsamiczny na bazie fig i daktyli

PRZYGOTOWANIE OŚMIORNICZEK
Ośmiorniczki odsączyć i podsmażyć na maśle czosnkowym. Dodać natkę, czosnek i chilli. Zamieszać, i dodać posiekaną szynkę dojrzewającą. Dodać śmietankę i doprawić. Dodać ugotowany makaron. Zamieszać i gotowe. Na talerzu na gorące danie dodać ser. 

PRZYGOTOWANIE HISZPAŃSKIEJ SAŁATKI
Do mixu sałat dodać rodzynki, grillowany ser kozi i plastry szynki. Skropić całość delikatnym i bardzo słodkim kremem balsamicznym. 
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...