SKŁADNIKI:
- 200 g marynowanych w oleju ośmiorniczek
- 2 łyżki posiekanej natki
- 1 posiekany ząbek czosnku
- szczypta chilli
- łyżka masła czosnkowego
- szklanka śmietanki 30%
- sól i pieprz do smaku
- 50 g szynki dojrzewającej jamón curado (Szynki dojrzewające są gastronomiczną dumą Hiszpanii. Ich produkcja począwszy od hodowania świń jest ściśle określona, nadzorowana i przeprowadzona z dbałością o największe szczegóły. Dojrzewanie szynki polega na zasoleniu mięsa oraz jego wysuszeniu. Szynki różnią się od siebie w zależności od rodzaju świń z jakich zostały wytworzone, użytej nogi (przednia lub tylna) oraz okresu dojrzewania. Istnieje nawet specjalny przyrząd do krojenia jamón curado, tzw. jamonera.
- kilka plasterków sera gouda
- makaron ryżowy (250 g) - przgotować wedle zaleceń danego producenta
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1 opakowanie mixu sałat
- 50 g sera koziego
- 50 g szynki dojrzewającej jamón curado
- 3 łyżki rodzynek
- krem balsamiczny na bazie fig i daktyli
PRZYGOTOWANIE OŚMIORNICZEK
Ośmiorniczki odsączyć i podsmażyć na maśle czosnkowym. Dodać natkę, czosnek i chilli. Zamieszać, i dodać posiekaną szynkę dojrzewającą. Dodać śmietankę i doprawić. Dodać ugotowany makaron. Zamieszać i gotowe. Na talerzu na gorące danie dodać ser.
PRZYGOTOWANIE HISZPAŃSKIEJ SAŁATKI
Do mixu sałat dodać rodzynki, grillowany ser kozi i plastry szynki. Skropić całość delikatnym i bardzo słodkim kremem balsamicznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)
Miłego dnia.